Næsten halvdelen af stillingsopslagene for bestemte grupper fører ikke noget med sig. Foto: Shutterstock
Næsten halvdelen af stillingsopslagene for bestemte grupper fører ikke noget med sig. Foto: Shutterstock

Halvdelen af stillingerne kan ikke besættes

Velfærd

29/07/2022 12:46

J. Bøgen

I løbet af 6 måneder endte 46 procent af forsøgene i fiasko.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sundhedssektoren kæmper i den grad med at få flere hænder til at hjælpe med de mange opgaver.

Faktisk er problemerne så store, at op mod halvdelen af alle opslåede stillinger for job som sygeplejerske, sosu-hjælpere og sosu-assistenter ikke bliver besat.

I løbet af et halvt år endte 46 procent af stillingsopslagene for nye sygeplejersker for eksempel uden resultat - fra september 2021 til og med februar 2022.

Det skriver Dagbladet Information på baggrund af en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

"Vi er nået dertil, hvor vi skal tage det her rigtigt, rigtigt alvorligt," siger Torben Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedsområdet i fagforbundet FOA, til TV 2.

Vil fortsætte den forkerte vej

De 46 procent forgæves jobopslag svarer til 4930 stillinger, så det er ikke småting, vi taler om.

Som om det ikke var slemt nok, har der også været et stort fald i antallet af nyoptagede studerende på sygeplejerskeuddannelsen. Faktisk er der hele 19 procent færre nye studerende sammenlignet med 2019.

Jes Søgaard er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, og han er bekymret over udviklingen i sundhedsvæsenet. Han vurderer, at de manglende rekrutteringer hos både sygeplejerskerne og social og sundhedsansatte har ”kæmpe betydning”.

"Og vi ser desværre ind i en fremtid, hvor det bliver værre og værre. Der bliver store mangler, og det vil gå ud over sygehusvæsenets kvalitet," siger han til TV 2.

For i takt med, at den danske befolkning bliver ældre og ældre, vil efterspørgslen på sygehus- og sundhedsydelser stige.

Skal radikale ændringer til

FOA's medlemmer i sundhedssektoren føler sig mest af alt presset på tid, fortæller Torben Hollmann. Mange går derfor hjem fra arbejde med en følelse af, at de ikke har gjort deres arbejde ordentligt.

Derfor er et quickfix med højere løn ikke nødvendigvis nok til at imødekomme rekrutteringsproblemrene.

"Vi skal gentænke hele sundhedsvæsenet. Hvordan vi arbejder, hvordan vi møder, hvornår vi kan operere patienterne og så videre," siger Torben Hollmann til TV 2.

En vurdering, som Jes Søgaard er enig i. Professoren foreslår blandt andet, at der bliver afsat flere ressourcer til sagsbehandlingen af sygeplejersker fra lande uden for EU, der gerne vil arbejde i Danmark.

Derudover kan det ifølge Jes Søgaard være givtigt at give ældreplejen et eftersyn.

"Her er vi er nok nødt til på nogle punkter at lave nogle prioriteringer for, hvad det offentlige skal – og ikke skal – tilbyde, lyder det."

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.