UCSJ University College Sjælland / Absalon
Professionshøjskolen Absalon hed tidligere University College Sjælland. Skolen er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og deler viden om uddannelse, herunder bl.a digital læring.
Læs mere mere fra Absalon her
En del af svaret på udfordringen kan være bedre systemer til kommunikation. I forskningsprojektet skal systemet “Life-Manager” anvendes for at afdække produktets potentialer og begrænsninger i en dansk og tysk kontekst. Life-Manager skal indeholde de fakta, som plejepersonalet skal kende for at samtale med den ældre og skabe en logisk og kontinuerlig service baseret på den ældres historie og nuværende interesser og behov. Frivillige og aktivitetsmedarbejdere skal også kunne tilgå databasen og tilbyde netop de aktiviteter, der passer bedst til den enkelte ældre, ligesom alle omkring den ældre kan dele viden, så plejepersonalet også kan modtage nyttig viden fra pårørende og frivillige, som de kan tage i betragtning i deres pleje og planlægning.
I spidsen for Professionshøjskolen Absalons del af forskningsprojektet står Ulla Skjødt, der er lektor og ph.d. ved sygeplejerskeuddannelsen, og hun håber, at projektet kan være med til at skabe mere aktivitet og livsglæde i hverdagen for de ældre. “De ældre oplever personale, der ikke har tid til meget andet end pleje, og ofte halter koordineringen mellem de forskellige aktivitetstilbud. Derfor håber vi, at en IT-platform vil gavne kommunikationen til glæde for den ældre”, siger Ulla Skjødt, der i projektet undersøger, om platformen kan hjælpe de ansatte, de pårørende og de frivillige til bedre at give en koordineret og meningsfuld støtte ved at dele og udnytte viden bedst muligt til gavn for den ældre. Pressede ressourcer Ulla Skjødt er klar over, at projektet vil være en udfordring at gennemføre i Danmark, hvor ældreplejen er fokuseret på standardydelser af basal personlig og praktisk hjælp til de ældre - i modsætning til i Tyskland, hvor personalet i ældreplejen er delt i to personalegrupper - personlig og praktisk hjælp - samt hjælp til sociale aktiviteter i hverdagen. I Danmark er de sociale aktiviteter i hverdagen typisk overladt til frivillige. “Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har brug for at afsætte ressourcer til at fokusere på det enkelte menneske, og derfor er det spændende at afdække, om et IT-system kan gøre en forskel, eller om der er brug for nogle helt andre rammer for at skabe den forandring, som projektet søger”, siger hun. Del af Demantec-projektet Projektet er en del af det EU-støttede Demantec-projekt, der udvikler og afprøver sundheds- og velfærdsteknologier målrettet mennesker med demens. I dette tilfælde gælder undersøgelsen, hvordan man kan forbedre livskvaliteten for de demensramte ældre i plejeboliger i Danmark og på plejehjem i Tyskland - samt for deres pårørende. Projektet skal også undersøge, hvordan teknologi kan være med til at skabe øget jobtilfredshed for de ansatte. I i den sammenhæng viser feltstudier, at viden og nærhed til den enkelte ældre er faktorer, der er med til at skabe jobtilfredshed.