Et af de store stridspunkter i forhandlingerne om den gymnasiereform, der fredag faldt på plads, var, hvilke krav der skal stilles for at få adgang til gymnasiet.
Her er et overblik over, hvordan reglerne bliver på henholdsvis det almene gymnasium (STX), det tekniske gymnasium (HTX), handelsskolerne (HHX) og HF.
Gymnasiereform
Vi har en særlig tema-side, der har samlet artikler og indlæg om gymnasiereformen, som har været på vej gennem længere tid.
Adgangskravene kommer til at gælde fra 2019.
* STX, HTX og HHX De nye regler tager udgangspunkt i, at man i 8. klasse vurderer elevers såkaldte uddannelsesparathed ud fra faglige, personlige og sociale kompetencer. Aftalen skærper de faglige krav, så elever fremover skal have et karaktergennemsnit på 5 for at blive vurderet uddannelsesparat. I dag er kravet et snit på 4.Den enkelte elev skal holde dette karakterniveau på det eller de efterfølgende klassetrin. Og ved de afsluttende eksamener skal niveauet "bekræftes".
Får en uddannelsesparat elev gennemsnitligt mindst 3 ved de prøvebundne fag ved eksamen, har vedkommende krav på at blive optaget. Ligger eksamensgennemsnittet mellem 2 og 3, så skal man til en vejledningssamtale, men har stadig krav på optagelse. En elev, der ikke er erklæret uddannelsesparat, kan sikre sig adgang til en gymnasial uddannelse, hvis personen får mindst 6 i gennemsnit ved eksamen. Endelig er det muligt - hvis man ikke lever op til kravene - at tage en optagelsesprøve og gå til en samtale, hvor man vil blive "revurderet". Som hovedregel har personen maksimalt to forsøg. * HF Som noget nyt bliver det muligt at søge ind på den toårige HF allerede efter 9. klasse. Her tager reglerne igen udgangspunkt i uddannelsesparathedsvurderingen. Der kræves et karaktergennemsnit på 4. Samtidig laves der dog en udvidet mulighed for optagelse. Hvis man ikke lever op til adgangskravene eller ikke søger ind direkte efter 9. eller 10. klasse, slipper man for at gå op til en prøve. I stedet kan man blive optaget via en såkaldt kompetencevurdering. Kilde: Aftale om ny gymnasiereform /ritzau/