Kompetencer til digital omstilling

20/09/2018 09:30

Kompetencesekretariatet

Indfører arbejdspladsen nye teknologier, så skaber det altid et behov for styrkede kompetencer. Men ofte er snævre systemkompetencer ikke nok til at omstille arbejdspladsen og udnytte potentialet i de nye digitale løsninger.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad end den digitale omstilling skal understøtte opgaveløsningen eller ændre den radikalt, så er det essentielt at finde frem til den rette kompetenceudvikling. Det hjælper Kompetencesekretariatet jer gerne med.

Kompetencesekretariatet er i dialog med mange statslige arbejdspladser om, hvordan man gennemfører større digitale forandringer i praksis. Vi hjælper med at finde frem til de kompetencer, der skal til for at understøtte forandringen. Vi tager også gerne en dialog eller giver inspiration på jeres arbejdsplads.

Digital omstilling kræver meget mere end it-kompetencer

En vigtig start på jeres digitale omstilling er at gøre jer klart, hvilke kompetencer I har brug for at udvikle. Vores råd er, at I skal tænke bredere end de snævre digitale/tekniske kompetencer - som er vist i den indre cirkel i figuren.

De digitale/tekniske kompetencer er selvfølgelig også vigtige, men mindst lige så vigtigt er, at hele arbejdspladsen er rustet bredere til den digitale transformation. Her blot et udpluk af de initiativer man med fordel kan overveje:

  • Brugerinvolvering: Hvem er jeres brugere, og hvordan giver den digitale løsning værdi for brugerne?
  • Standardisering af arbejdsprocesser: Hvad kan køre automatisk, og hvordan gør I processerne klar til fx RPA, der står for Robotic Process Automation og indebærer automatisering af opgaver, der er 1) regelbaserede, 2) i højt antal og 3) tilbagevendende.
  • Intern og ekstern kommunikation om forandringerne: Hvem skal vide hvad og ad hvilke kanaler?
  • Forståelse af etik og retssikkerhed i forhold til håndtering af data: Hvordan sikrer I, at data kun tilgår de rigtige og i øvrigt opfylder lovkrav til fx GDPR?

Se flere forslag til overvejelser i figurens ydre cirkel.

Procesværktøj til lokalisering af kompetencer

Det veksler meget fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvilke kompetencer der er relevante at styrke. Her kan Kompetencespillet være en hjælp. Kompetencespillet er et procesværktøj, der fx kan bruges til at afklare behov for kompetenceudvikling i den digitale omstilling. Kompetencesekretariatet hjælper jer også gerne på vej.

Læs mere om Kompetencespillet her

Husk også fokus på de almene kompetencer i dansk, matematik og it

Skal den digitale omstilling lykkes, så er det vigtigt at få overveje om alle, der er omfattet af omstillingen, har de fornødne kompetencer. Ikke mindst almene kompetencer, der ofte bliver overset.

Ca. hver sjette dansker mellem 16 og 65 år har dårlige læsefærdigheder. Det viser en undersøgelse fra 2013 foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærds (SFI). Undersøgelsen viste bl.a. at:

  • 1 mio. danskere har svært ved at bruge en computer til hverdagsopgaver
  • 500.000 danskere har svært ved at regne
  • 600.000 danskere har svært ved at læse og skrive

Læs mere om, hvordan andre har arbejdet med almen opkvalificering i denne artikel

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.