Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

96 procent af disse lønmodtagere er udsat for regelbrud

Arbejdsliv

02/12/2024 10:09

J. Bøgen

Det er en ny rapport fra Jobpatruljen, der afslører de vilde tal.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Manglende pauser og løn under sygdom. For tunge løft. Utryghed på jobbet. Rekordmange unge oplever brud på regler og rettigheder i deres fritidsjob, viser en ny rapport fra Jobpatruljen, der denne sommer mødte over 3.200 13-17-årige på deres arbejdsplads.

Hele 96 procet havde oplevet mindst ét brud på reglerne i deres ansættelsesforhold, lyder konklusionen. Det er den højeste forekomst af fejl, Jobpatruljen har registreret på sine årlige ture rundt i sommerlandet.

Rapportens resultater vækker bekymring hos 3F og HK, der står bag Jobpatruljen med støtte fra flere fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

For det er afgørende at sørge for, at unge får en god start på arbejdslivet. Og det bliver kun endnu vigtigere i lyset af de gode politiske ambitioner om, at flere skal have et fritidsjob, lyder det fra de to fagforbund.

3F’s næstformand Tina Christensen siger

"Jobpatruljen har været i kontakt med mere end 3.000 unge. Det er vildt flot. De seneste to år har Jobpatruljen oplevet en stigning i antallet af unge, der er medlem af en fagforening. Det er glædeligt. Til gengæld har næsten samtlige unge (96 pct.) oplevet et eller flere brud på reglerne. Det viser, at der er brug for Jobpatruljen. Derfor en kæmpe tak til de mange unge, som har investeret en del af deres sommerferie på at opsøge de unge på arbejdsmarkedet."

Supermarkeder og varehuse

Cirka 36 procent af de danske unge mellem 13-17 år havde i 2022 et lønnet fritidsjob. Det er især supermarkeder og varehuse, der beskæftiger unge fritidsjobbere.

Her er det 38,5 procent af de 15-17-årige, der har et job inden for den branche. Derfor bliver udviklingen også set på med stor alvor fra Mette Høgh, formand for fagforeningen HK Handel, der repræsenterer ansatte i butik, på lager og kontor.

"Det bekymrer mig meget, at vi ser så markant en stigning i brud på de unges ansættelsesforhold. Vi er som samfund forpligtet til at passe godt på de unge, så vi er sikre på, at de får en god start på et langt arbejdsliv. Desværre viser de kedelige tal, at de er en enormt udsat gruppe, og derfor er det vigtigt, at de unge bliver omfattet af høj beskyttelse, når de er på arbejde," siger hun.

HK’s næstformand Mads Samsing er enig i, at Jobpatruljens rapport er stærkt bekymrende:

"Vi bakker op om, at flere skal have et fritidsjob, for et fritidsjob kan give så meget godt med i bagagen. Men forholdene skal selvsagt være i orden. Og det er de alt for ofte ikke. Unge skal akkurat ligesom alle andre have det, de har ret til, og det er afgørende, at de får en god og sikker start på et langt arbejdsliv."

Mads Samsing tilføjer, at de nye tal med al tydelighed viser vigtigheden af Jobpatruljens arbejde med at oplyse om regler og rettigheder til både unge medarbejdere og arbejdsgiverne, der har ansvaret for at passe på dem.

Jobpatruljen har i 2024 besøgt 7.430 virksomheder over hele landet og talt med mere end 3.200 unge i alderen 13-17 år. 

Nøgletal fra Jobpatruljens evalueringsrapport 2024

  • 96 procent af de adspurgte unge oplever et eller flere brud på reglerne i deres ansættelsesforhold.*

  • 23,7 procent af de unge får ikke den pause, som de ifølge lovgivningen har krav på. Lovgivningen giver unge under 18 år ret til minimum 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer.

  • 23,2 procent af de unge skal selv finde en afløser ved sygdom på trods af, at dette er arbejdsgivers ansvar.

  • 46,9 procent af de unge, der er berettiget til løn under sygdom, får det ikke.

  • 30,6 procent af de unge løfter eller skubber mere, end de må ifølge arbejdsmiljøloven.

  • 17,1 procent af de 13-17-årige har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Fysiske mén kan for eksempel være ondt i ryggen, hovedpine eller udslæt.

  • 14,7 procent af de unge – knap hver sjette – har følt sig utrygge på deres arbejdsplads.

  • 7,9 procent af de unge har fået en arbejdsskade.

*Mange af de overtrædelser, som Jobpatruljen registrerer, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 96 procent der indeholder grove overtrædelser. Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde blive overholdt.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.