Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
Advarslen kommer fra Jane Heitmann, formand for Krifa, Danmarks femte største fagforening, efter at beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) torsdag fik partiernes opbakning til at tildele Fagbevægelsens Hovedorganisation otte ud af ni lønmodtagerpladser, selv om tre ud af fire lønmodtagere på det private arbejdsmarked ikke er medlem af en FH-forening.
Regeringen lytter kun til mindretallet
”Lønmodtagernes repræsentativitet i den danske model er vital for modellens overlevelse. Når dialogen fremover kun tages med et mindretal af lønmodtagerne, der er organiseret i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Akademikernes Centralorganisation (AC), har den danske model mistet sin legitimitet,” siger Jane Heitmann.
Regeringen bærer et stort ansvar for, at den danske model gradvist uddør, når den så enøjet tildeler enevældig magt til Fagbevægelsens Hovedorganisation, vurderer Krifa-formanden.
”Regeringen synes ude af trit med virkeligheden på det danske arbejdsmarked, hvor lønmodtagerne i dag fravælger FH-fagbevægelsen og i stedet melder sig ind i de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer,” siger Jane Heitmann.
Over en halv million lønmodtagere holdes udenfor
De frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer som Lederne, Det Faglige Hus, Ase, Frie, Business Danmark og Krifa repræsenterer i dag over en halv million lønmodtagere. Mens FH og AC er medlemsmæssige stærke på det offentlige arbejdsmarked og det kollektive overenskomstområde, har de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer deres medlemsmæssige styrke på det private arbejdsmarked og det individuelle overenskomstområde. Derudover er Krifa også overenskomstbærende og tager ansvar for overenskomstdækningen i den danske model på linje med FH, AC og andre.
De frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer står også stærkt på det moderne arbejdsmarked med nye ansættelses-, aflønnings- og arbejdsformer samt på det atypiske arbejdsmarked, der efterhånden udgør en tredjedel af arbejdsmarkedet.
”FH styrtbløder medlemmer og repræsenterer i dag kun cirka en fjerdedel af lønmodtagerne på det private arbejdsmarked. Alligevel øger regeringen nu FH’s repræsentation og indflydelse på beskæftigelsespolitikken i stedet for et tilpasse den og inddrage de lønmodtagerorganisationer, som lønmodtagerne i dag er medlem af. Tildelingen af magt til FH sker på et usagligt grundlag, og den form for kammerateri og enevælde kommer til at sende den danske model i graven,” siger Jane Heitmann.
Historisk brud i opbakning til den danske model
Traditionelt er der fuld opbakning fra Folketingets partier til lovforslag, der understøtter den danske model. Men det har SVM-regeringen nu sat over styr. Imod stemte Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Liberal Alliance og Konservative har, støttet af Danmarksdemokraterne, stillet et markant ændringsforslag til lovforslaget, der ville kunne sikre bred ikke-ideologisk repræsentation i det nye Arbejdsmarkedsråd, så der f.eks. også kunne blive plads til Danske Handicaporganisationer, Danske A-kasser, Lederne og repræsentanter for de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer.
Beskæftigelsesordførerne Sólbjørg Jakobsen, Liberal Alliance, og Dina Raabjerg, Konservative, har tidligere karakteriseret lovbehandlingen som ministerens uforståelige korstog mod de faglige organisationer, der ikke har partibogen i orden. Ordførerne peger på, at det er vigtigt, at alle relevante grupper på både arbejdsgiver- og lønmodtagersiden får en stol ved bordet.