I løbet af det seneste år var det i gennemsnit 42 procent af alle arbejdsløse i et givent kvartal, der var i arbejde i det efterfølgende kvartal, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Danmark var også bedst til at få langtidsledige i job.
Det skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse
Det gik godt med at få arbejdsløse i job i 2023. Faktisk gik det bedre end i alle andre EU-lande.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Eurostat.
42 procent af de arbejdsløse ved indgangen til et givent kvartal var i job ved indgangen til det efterfølgende kvartal. EU-gennemsnittet ligger på 24 procent.
"Det danske arbejdsmarked præsterer rigtig flot i forhold til andre europæiske lande. Vi er rigtig gode til at få ledige i arbejde,” siger Frederik Olsen, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
"Tallene understreger, at vi har et unikt arbejdsmarked i Danmark"
Analysen sammenligner ledighed-til-beskæftigelse-raten på tværs af EU-landene hen over de 13 kalenderår, der er data for i Eurostat.
Danmark har været bedst i alle årene.
”Tallene understreger, at vi har et unikt arbejdsmarked i Danmark, der er kendetegnet af både fleksibilitet for arbejdsgiverne og tryghed for lønmodtagerne. Det er forudsætningen for, at vi klarer os så godt. Også på andre arbejdsmarkedsmål,” siger Frederik Olsen.
”Vi skal huske, at kombinationen af fleksible ansættelsesregler, et solidt sikkerhedsnet og en aktiv arbejdsmarkedspolitik er afgørende for at få arbejdsløse tilbage i job,” siger Frederik Olsen.
Analysen viser også, at Danmark er bedst til få langtidsledige i arbejde målt fra kvartal til kvartal.
Analysens hovedkonklusioner
I 2023 var Danmark bedst i EU til at få ledige i job. 42 procent af de ledige i et givent kvartal, kom i job i det efterfølgende kvartal hvilket er væsentligt over EU-gennemsnittet på 24 procent.
Det er 13. år i træk, at Danmark er EU-mestre i at få ledige i job.
Udover en generelt høj omskiftelighed i jobs har Danmark også den laveste andel af langtidsledige i EU.
De positive takter for arbejdsmarkedet bør ses i lyset af flexicurity-modellen, der er forudsætningen for, at Danmark klarer sig godt på en lang række arbejdsmarkedsmål.