Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sker allerede inden jobsamtalen: 3 af 4 arbejdsgivere afviser kandidater af denne årsag

Arbejdsliv

04/07/2024 07:38

J. Bøgen

På andenpladsen finder man noget, som får 3 ud af 5 arbejdsgivere til vælge kandidater fra.

Vi står med et paradoks på det danske arbejdsmarked: Rekrutteringsudfordringerne bliver større og antallet af mennesker i den erhvervsaktive alder udenfor job bliver større.

Vi mangler hænder på velfærdsområdet og samtidig viser Incita Arbejdsgiveranalyse 2023 at visse grupper stadig afvises af arbejdsgiverne.

Det er nogle af konklusionerne fra den årlige Incita Arbejdsgiveranalyse, der tager temperaturen på det rummelige arbejdsmarked i Danmark.

Og der er flere ting, der falder i øjnene, når man læser analysens resultater.

Større tolerance for handicap

Arbejdsgiverne i 2023 blevet mere tolerante overfor jobansøgere med hørehandicap og psykiatriske diagnoser.

Således svarer 12,5 procent af arbejdsgiverne, at de vil afvise en jobansøger med autisme inden jobsamtale, sidste år afviste 17,5 procent af arbejdsgiverne denne målgruppe.

Det samme mønster ses for kandidater med en psykiatrisk diagnose som fx bipolar, hvor 21,7 procent af arbejdsgiverne i 2023 afviser målgruppen mod næste 30 procent sidste år.

Den målgruppe som arbejdsgiver er mest afvisende overfor er ”kandidater, der ikke taler og forstår dansk og engelsk”, her siger hele 74,3 procent af arbejdsgiverne nej tak, allerede før en jobsamtale

Lige bagefter kommer ”kandidater, der har udfordringer med hygiejne”, hvor 60,5 procent af arbejdsgiverne afviser.

Dette tæller mest

Det vigtigste for arbejdsgiver, når en kandidat tilbydes en ansættelse, er motivation, der tæller hele 46,9 procent. Næstvigtigst er personens kompetencer (16,4 procent).

Det er rigtig positivt, at arbejdsgiverne er parate til at give en chance til mennesker med få formelle kompetencer og ringe erfaring fra arbejdsmarkedet, så længe personen er motiveret, skriver Incita i en pressemeddelelse.

Det er også positivt, at arbejdsgivernes kendskab til ”småjob” er stigende år for år. Incitas erfaring viser nemlig, at et småjob kan være en eminent trædesten ind på arbejdsmarkedet. Et småjob er typisk henvendt til dem, der får kontanthjælp, uddannelseshjælp eller ressourceforløbsydelse, men som i øjeblikket ikke er i stand til at varetage et job på fuldtid.

Arbejdsgiverne peger på flere forhold, når der spørges til, hvad der skal til for at endnu flere mennesker, der har brug for en ansættelse på særlige vilkår, kommer ind på arbejdsmarkedet: Det skal være nemmere at finde kandidater, det skal være administrativt nemmere, der er brug for hjælp og sparring undervejs og så er der brug for mere viden om de handicapkompenserende ordninger.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.