Der bliver lejet biler i stor stil, når ferielystne danskere rejser ud på både vinter- og sommerferier.
Og selvom det i langt de fleste tilfælde forløber fuldstændigt problemfrit, så risikerer rigtig mange at betale en ærgerlig ekstraregning, når de bliver tilbudt forsikring på deres lejebil af de lokale udlejere.
I hvert fald hvis man spørger danskerne selv. Mere end hver anden svarer nemlig i en undersøgelse fra først på sommeren 2023, at de ikke ved, om deres rejseforsikring dækker selvrisikoen ved skader på en lejebil.
Det kan altså betyde, at man i stedet vælger en dyr ekstradækning hos udlejeren, for at nedbringe selvrisikoen.
Men det gør ens rejseforsikring i mange tilfælde. Det forklarer Louise Hertzum Andersen, der er chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring.
“Langt de fleste danske rejseforsikringer indeholder en dækning for selvrisiko ved skader på en lejebil i udlandet, og det betyder, at man ikke behøver at betale for en ekstra forsikringsdækning på den destination, hvor man lejer en bil. Når det er sagt, skal man selvfølgelig altid læse op på sin rejseforsikring, og sikre sig, at ens feriebehov er dækket, hvis uheldet skulle være ude.”
Vær opmærksom på skader når du lejer bilen
Men selvom man er dækket for eventuelle skader på sin lejebil, så skal man være meget opmærksom på, at udlejningsvirksomhederne på nogle destinationer er gode til at opdage skader, som allerede har været på bilen inden udlejning.
Også hos Forbruger Europa modtager man hvert år mange klager fra danskere, der føler sig snydt af biludlejere. Men for at undgå at stå i en situation, hvor man bliver opkrævet store regninger på stedet, så skal man være grundig og opmærksom, inden man kører afsted, lyder rådet fra Louise Hertzum Andersen.
“Man bør altid gå bilen grundigt efter, tage billeder og henvende sig til udlejningsfirmaet hvis du opdager skader på din lejebil, inden du sætter dig bag rattet. Ofte bliver man opkrævet betaling for skader på stedet, og det kan altså løbe op i rigtig store summer, man som rejsende selv ender med at lægge ud for,” siger hun.
Derudover bør man altid få dokumentation for, at bilen er i orden, når man afleverer den tilbage til udlejeren, så man ikke efterfølgende modtager krav om ekstra betaling. Sager om betaling er nemlig ofte både tidskrævende og besværlige, når de går over landegrænser. Er det ikke muligt, er det en god ide igen at tage billeder af bilen fra alle vinkler, for at kunne påvise bilens stand efter endt udlejning.
5 gode råd til billeje i udlandet
Undersøg biludlejeren inden du lejer bil ved dem
Læs lejekontrakten grundigt og stil spørgsmål, hvis der er usikkerheder.
Tjek altid din lejebil inden afgang, og tag billeder af den
Undersøg dine forsikringer hjemmefra, så du slipper for at være dækket to gange
Gennemgå lejebilen ved aflevering med personalet, hvis det ikke er muligt tag da billeder af bilen
Dækker din rejseforsikring selvrisikoen ved skader på en lejebil?
Ja - 13 procent
Nej - 6 procent
Har ikke en rejseforsikring - 27 procent
Ved ikke - 54 procent
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.052 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i maj og juni 2023.