Når beskæftigelse er behandlingen

Velfærd

29/08/2017 08:29

Granhøjen

Psykisk og socialt udsatte beboere på botilbud skal have en hverdag som alle andre. Og en hverdag handler om meningsfuld beskæftigelse. Der er brug for, at vi betragter beskæftigelse på linje med behandling, skriver Granhøjens forstander i blogindlæg

Næste weekend kan mange af beboerne på Granhøjen ikke sove længe, som de fleste måske plejer og gerne vil i weekenden. De skal op og på arbejde på den socialøkonomiske virksomhed Nygården, der i weekenden holder økologisk høstmarked og musikfestival. De seneste uger har været travle med forberedelserne. Der er blevet gjort klar til markedet, plukket frugt, produceret varer og flere beboere øver lige nu på livet løs for at være klar til at optræde på musikfestivallen.

En del af et forpligtende fællesskab

Fælles for alle de beboere, der er på arbejde til weekendens høstmarked, er, at de er en del af en virksomhed, der indgår som en vigtig aktør i lokalsamfundet og blandt andet tager et ansvar ved at dyrke jorden økologisk. Når Granhøjens beboere er på Nygården, er de mere medarbejdere og kolleger, end de er beboere på et bosted.

Læs mere fra debatten om bosteder

Vi samler de væsentlige historier om bosteder på denne temaside. 

Det burde være åbenlyst, hvad det betyder.  Hvad ville vi ikke være uden vores hverdag med et job? De beboere, der kommer til os, har en fortid med mange forskellige problemstillinger. Det er ofte en stor del af deres identitet. Meget af vores pædagogiske arbejde handler om, at de får nogle andre fortællinger om sig selv end fortællinger om psykisk sygdom, misbrug og ofte fiasko på fiasko på arbejdsmarkedet eller i uddannelsen. Nu får de en fortælling som ansat på Nygården og en del af et forpligtende fællesskab.

Det er derfor, vi altid vil se beskæftigelsen som en del af behandlingen. Et ophold på botilbud uden beskæftigelse er opbevaring. Det vil vi ikke på Granhøjen.

Brug for flere private socialøkonomiske virksomheder

På Granhøjen har vi de sidste 20 år arbejdet med socialøkonomiske virksomheder, der skaber beskæftigelse for socialt og psykisk udsatte. Det har vi gjort for at kunne holde fast i vores koncept om, at beskæftigelse og behandling skal hænge tæt sammen. Og fordi beskæftigelsen skal give mening og identitet. Det er ikke bare opbevaring, der har skiftet lokalitet fra bostedet til projekt. Meningen kommer jo i høj grad, når man er noget for andre.

Læs mere fra Granhøjen

Granhøjen har en blog på DenOffentlige, hvor institutionen løbende deler viden og forholder sig til debatten om bosteder.

Forstander Grete Mikkelsen har skrevet flere indlæg.

Se indlæg fra Granhøjen her.  

De seneste år har vi diskuteret meget om en psykiatri, der åbenlyst ikke fungerer. Vi har hørt om vold og trusler på botilbud, og flere har slået til lyd for et behov for institutioner med mere tvang. Men vi har behov for behandling og beskæftigelse. Vi har brug for flere virksomheder som Nygården, hvis vi skal styrke psykiatrien i Danmark. Tænk hvis man i stedet for 150 nye pladser på botilbud med tvang havde sat mere fokus på at få private iværksættere til at skabe flere socialøkonomiske virksomheder?

Så havde vi fået skabt rammer for en bedre behandling, værdi for en række lokalsamfund og nye spirende virksomheder.

Når Høstmarkedet på Nygården løber af stablen i weekenden, kan man ikke bare opleve et marked med lokale økologiske varer og musik. Man kan også opleve, hvordan beskæftigelse og behandling kan gå hånd i hånd med at skabe værdi for lokalsamfundet, giver mening og er en integreret del af behandlingen.

Jeg håber, vi ses på Nygården den 2. og 3. september på Nygården.

Læs mere om Granhøjens samarbejde med socialøkonomiske virksomheder her.

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.