Forleden, den 10. september, var det FN’s verdensdag for selvmordsforebyggelse, og der er rigeligt at tage fat på – også herhjemme i Danmark.
Måske kender du én eller flere, som har forsøgt at tage deres eget liv? Måske også nogen, som er lykkedes med det? Det gør jeg. Og det er desværre ikke helt usædvanligt.
I Danmark har 1 ud af 25 forsøgt at tage sit eget liv, og hvert år lykkedes 600 mennesker med det. Faktisk er der tre gange så mange, som tager livet af sig selv, som der dør i trafikuheld.
Antallet af personer, som har begået selvmord har ikke rykket sig siden 2010, og det bliver vi nødt til at tage alvorligt. Derfor følger her tre bud på, hvor vi kan sætte ind:
1. Tal om selvmord med dine nærmeste
Det er langtfra alle, som begår selvmord, som har en psykisk diagnose, men vi skal helt generelt blive bedre til at tale om psykiske sårbarheder. Vi skal turde stille de svære spørgsmål, når vi kan mærke, at tingene ikke er helt, som de bør være. Livslinien har lavet en guide med fem trin til at tale om selvmord.
En meget farlig myte, når det kommer til selvmord er, at man inspirerer til selvmord ved at tale om det. Intet kunne være mere forkert! Ved at stille de svære spørgsmål og lytte til dem, der har det svært, kan vi måske hjælpe dem til et behandlingstilbud.
2. Støt personer i ”høj-risiko-gruppen”
I årene efter at patienter med psykiske diagnoser har været indlagt eller i kontakt med det psykiatriske system, er der en øget risiko for, at de tager livet af sig selv. Faktisk er der ca. 10 gange større risiko for selvmord blandt personer, som har en psykisk diagnose.
En dansk undersøgelse har vist, at støtte til personer, som har udøvet selvskadende adfærd nedsætter risikoen for selvmord i denne gruppe sammenlignet med personer, som ikke har modtaget relevant støtte.
Der bør derfor sættes en større indsats i gang for at hjælpe folk, som har udøvet selvskade, samt følge op på de personer, som har været i berøring med psykiatrien.
LÆS FLERE VÆSENTLIGE ARTIKLER OM SELVMORD HER
3. Opjuster uddannelsen af sundhedsprofessionelt personale
Kampagner og uddannelse af sundhedsprofessionelle kan nedbringe antallet af selvmord. Det har en undersøgelse fra Tyskland vist.
Det kræver en stor indsats at nedbringe antallet af selvmord i Danmark, men det er indsatsen værd. 600 selvmord er 600 for meget. Undersøgelsen fra Tyskland viser, at laver man omfattende oplysningskampagner og klæder man de fagpersoner, som er i berøring med folk, som har depression, så kan man nedsætte antallet af selvmord.
Lad os komme i gang!
Kilder: alle tal og undersøgelser stammer fra psykiatrifonden.dk