Anklager i plejehjemssag: Flere fejl førte til seledød

Ledelse

18/08/2015 13:29

Nick Allentoft

Plejehjemsleder har ifølge anklageren ikke ret i, at en akut situation gjorde, at 85-årig blev spændt fast. Forsvareren mener, at plejehjemsleder handlede logisk.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En dement kvinde på 85 år døde i oktober sidste år efter at have hængt ud over sin plejehjemsseng i en stofsele, som hun var blevet spændt fast med om aftenen. 

I Retten i Aalborg siger anklager Susanne Hansen tirsdag, at det var flere fejl fra plejehjemslederens side, der førte til den tragiske hændelse.

                       Læs mere om Lollandshus-sagen

Blandt andet havde plejehjemslederen selv truffet beslutning om, at den ældre kvinde kunne fastspændes, selvom serviceloven dikterer, at kommunen først skal give tilladelse til det.

Med mindre der er tale om en helt ekstraordinær og akut situation.

- Der skal temmelig meget til, og det er kun ekstraordinære situationer, der kræver handling her og nu. Det er rigtigt nok, at (den ældre kvinde, red.) har været faldet og brækket noget, men det var en måned siden. 

- Så det er min opfattelse, at der ikke er tale om nogen akut situation, siger anklager i sagen Susanne Hansen.

Plejehjemslederen har nægtet sig skyldig og siger, at plejehjemspersonalet var så bekymret for, at kvinden ville falde ud af sengen og brække flere knogler, at hun mente, at situationen netop var akut.

Anklageren holder på, at det var en fejl, at der ikke blev indhentet en tilladelse fra Aalborg Kommune. Men det var også en fejl, at der ikke var en fast vagt ved den ældre kvindes side, mens hun lå fastspændt. 

- Vi har set flere steder, at der ikke er konkrete regler, der siger, hvad man skal stille op. Men hvis man skal anvende magt, skal det foregå så skånsomt som muligt. Kan man spænde borgeren fast og gå sin vej? Selvfølgelig ikke, siger Susanne Hansen i sin procedure. 

Ifølge hende begik den anklagede leder også en fejl ved ikke at give plejepersonalet nogen nærmere instruks om, hvordan stofselen skulle anvendes.

Derimod raser den tiltaltes forsvarer i sin procedure over anklagen og siger, at plejehjemslederen handlede fuldstændig efter bogen. 

- Hun har gjort alt det, hun skulle i den her sag, og alt det, hun kunne med et personale, der var decimeret til kun at være tre personer til 71 mennesker, siger han.

Anklageren råder i sin procedure Retten i Aalborg til at idømme den tiltalte plejehjemsleder 20 dagbøder.

 

Plejehjemsleders advokat: Sagen er én stor fejltagelse Anklagemyndigheden har ikke nogen sag. Sagen er simpelthen en fejl. Sådan lyder det fra advokat Poul Gudberg, som forsvarer den tidligere plejehjemsleder.   - Sagen er et fejlslagent forsøg fra anklagemyndighedens side på at finde en eller anden at hænge op på, at et menneske er afgået ved døden. Jeg ved godt, at det er en tragisk ulykke. Men det var en ulykke, siger forsvareren efter retsmødet i Retten i Aalborg.    Forsvareren er lodret uenig med anklageren og mener, at plejehjemslederen handlede logisk og inden for sit kompetenceområde.    - Det var et akut tilfælde. Hvad skal den stakkels leder gøre, når hun får at vide, at den gamle dame kan falde ud af sengen og brække benene? Så må man jo gøre noget, siger han.    Han mener derudover, at selve anklageskriftet er forkert. Der står, at plejehjemslederen ikke iværksatte noget ekstra tilsyn med kvinden, der var spændt fast.    Men ifølge forsvareren står der ikke noget i loven om, at der skal være et øget tilsyn med en fastspændt borger.   - Der er ikke nogen tilsynsbestemmelser nogen steder. Hun har ført normalt tilsyn med beboeren ud fra, hvor meget personale hun har til rådighed, siger advokat Poul Gudberg.   Anklageren foreslår retten, at kvinden idømmes 20 dagbøder. Forsvareren kræver hende frifundet. Det ventes dom om en uge.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.