Forhandlerne på det statslige område er mandag aften igen blevet sendt hjem fra Forligsinstitutionen, hvor overenskomsten 2018 forhandles, uden resultat.
Mødet genoptages tirsdag klokken 10, hvor parterne fra kommuner og regioner også er indkaldt.
Det siger innovationsminister Sophie Løhde (V), som er chefforhandler for arbejdsgiverne på det statslige område.
Hun forlod kort før klokken 19 mandag aften Forligsinstitutionen. Parterne ankom klokken 14, og mandagens forhandlinger har dermed kun varet fem timer.
OK'18 tema på DenOffentlige
Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.
Historier om tidligere overenskomster finder du her.
Skal I være med? Kontakt os.
- Det så svært ud, da vi ankom i morges. Og det ser meget svært ud, nu hvor jeg går ud af døren.
- Derfor slutter vi for i dag. Vi kommer simpelthen ikke videre. Men vi er indkaldt i morgen af forligsmanden klokken ti, hvor kommunerne og regionerne som bekendt også er indkaldt, siger Sophie Løhde.
Også chefforhandleren for de offentligt ansatte på det statslige område, Flemming Vinther, siger, at det ser svært ud.
- Vurderet ud fra hvor parterne står nu, så vi ikke noget perspektiv i at fortsætte forhandlingerne. Det har vi meddelt vores modpart og forligsmanden.
- Det er forligsmanden enig i, siger Flemming Vinther.
Forhandlingerne mellem de faglige organisationer og arbejdsgivernes repræsentanter fra stat, kommuner og regioner har stået på siden årsskiftet. De gik dog så meget i hårdknude, at forhandlingerne endte i Forligsinstitutionen.
Her har der været forhandlet intenst i flere uger. Efter en forlængelse af fristen for forhandlingerne er der nu en deadline i Forligsinstitutionen den 1. maj. Nås der ikke en aftale, lurer en storkonflikt.
Ifølge Sophie Løhde er der stadig flere ting, der skiller parterne. Om der er tale om et sammenbrud i forhandlingerne ønsker ministeren ikke at kommentere.
- Der er kun én person, der kan beslutte, om der kan erklæres et sammenbrud, og det er forligsmanden.
- Det kæmper jeg selvfølgelig imod. Jeg ønsker, at vi når et forlig til gavn for alle danskere, siger Sophie Løhde.
Samme melding kommer fra de statsansattes chefforhandler, Flemming Vinther.
- Der er kun en, der kan erklære sammenbrud, og det er forligsmanden, siger han.
Professorer: Overhængende fare for konflikt
Forligsmanden har opgivet at lave et fælles forslag for stat, regioner og kommuner. Sådan lyder vurderingen fra professor Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
- Jeg kan kun tolke det i retning af, at der ikke er nogen parter, der vil give forligsmanden mulighed for at strikke et løsningsforslag sammen for både stat, regioner og kommuner.
- Og når der ikke er det, så er der kun én ting at gøre for forligsmanden, og det er at erklære forhandlingerne for brudt sammen, og så får vi en storkonflikt, siger Henning Jørgensen.
Det er diskussionen om den betalte spisepause, som gør det umuligt for parterne at finde hinanden, mener Henning Jørgensen.
- Lønmodtagerne siger, at det er en rettighed, de har haft siden 1921. Mens arbejdsgiverne siger, at det er kun en lokal kutyme, som kan diskuteres, lyder det fra professoren.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen ved Aalborg Universitet deler Henning Jørgensens opfattelse af situationen.
- Faren for en storkonflikt er overhængende af den simple årsag, at forligsmanden med al sandsynlighed må konstatere tirsdag, at der ikke er mere at forhandle om, siger han.
Efter måneders forhandlinger og flere uger i Forligsinstitutionen er det indskrivningen af den betalte frokostpause i overenskomsten, der skiller parterne.
- Hvis man skal forklare den danske befolkning, hvorfor man ikke for længe siden har fundet ud af, at man ikke kunne mødes på dette punkt, så bliver det svært.
- Man har nok ikke opfattet, at frokostpausen var konfliktudløsende. Altså et ultimativt krav, siger Flemming Ibsen.
/ritzau/