Mindre tvang i psykiatrien kræver flere ressourcer

Velfærd

23/09/2013 13:58

En kreds af organisationer i psykiatriudvalget foreslår en 2020-plan, så mål og midler kan prioriteres.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Man kan ikke forestillet sig, at politikerne ville vedtage en kræftpakke eller en hjertepakke, uden at man også bevilgede midler til at gennemføre planerne.

Det siger generalsekretær Thorstein Theilgaard, organisationen Bedre Psykiatri, der er talerør for pårørende.

- Der er grundlæggende gode toner fra ministeren. Vi anerkender fuldt ud, at statens pengekasse ikke bugner i disse år, og derfor mener vi, at vi må sætte psykiatrien ind i økonomiske rammer, der sigter mod 2020, siger Thorstein Theilgaard.

Forslaget om en 2020-plan kommer fra en bred kreds af organisationer i psykiatriudvalget.

Man er nødt til at have det lange lys på. Der skal være en plan for, hvordan man kommer i mål og hvad, der skal til af midler ud over det, der bliver brugt i dag, mener han.

- Psykisk sygdom har i årtier været underprioriteret og ladt i stikken i forhold til andre store folkesygdomme, og derfor giver en 2020-plan os mulighed for at sætte barren højt i en tid, hvor pengene er små.

Den økonomiske ramme har på forhånd været givet for psykiatriudvalget, der meget snart kommer med deres handleplan.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) erkender i en kronik i Politiken mandag, at der er et efterslæb i psykiatrien. Men hun kalder det "misforstået", når diskussionen bliver til et krav om flere penge frem for at bruge de eksisterende milliarder bedre.

- Tvang er et eksempel på et sted i psykiatrien, hvor udviklingen halter bagud. Vi har foreslået nationale mål, men det er svært at se, at det er realistisk uden penge, siger Thorstein Theilgaard.

I Lægeforeningen mener man, at det er fint, at ministeren sætter nationale mål for nedsættelse af tvang. Men det kræver ressourcer.

- Det er helt afgørende, at politikerne erkender, at brug af tvang har tæt sammenhæng med ressourcerne i psykiatrien, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Han peger på, at mangel på udgående behandlerteam og stort pres på sengeafdelingerne lægger et pres på psykiatrien, som gør det vanskeligt at forebygge tvangsforanstaltninger.

- Hverken læger og andre sundhedsprofessionelle ønsker at bruge tvang over for en patient. Det siger sig selv, at den bedste løsning er at forebygge, at det kommer så vidt. Men desværre er betingelserne ikke optimale, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.