Samtidig med puljesvindel. Folketinget vil lave store statslige puljer

Politik

12/10/2018 08:53

Nick Allentoft

Over 70 forskellige puljer til offentlig støtte er for mange, så derfor vil regeringen forenkle det, den kalder puljetyranni. Færre puljer med mindst 10 millioner i hver.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringen og alle Folketingets partier er nået til enighed om en politisk aftale, som sigter mod færre og større statslige ansøgningspuljer rettet mod kommuner og regioner på store velfærdsområder.

Aftalen er en del af afbureaukratiseringsreformen. Den præsenterede regeringen i september.

Partierne har sat som pejlemærke, at antallet af puljer skal halveres frem mod 2022. I 2017 var der ifølge Finansministeriet omkring 70 af disse puljer.

Målet er, at der skal bruges færre ressourcer på administration og bureaukrati.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Det er vigtigt, at et samlet Folketing står bag aftalen. Det siger innovationsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

- På den måde erkender vi et fælles ansvar for det puljetyranni, der er skabt ude i kommunerne og regionerne, siger hun.

- Aftalen betyder, at vi skal have markant færre og større puljer fremover, ligesom vi knæsætter et helt nyt princip om, at alle landets 98 kommuner ikke skal bruge deres kræfter på at jagte de samme få millioner, som for længst er blevet ædt op i administration. 

Med den nye aftale er partierne enige om, at der skal indføres en minimumsgrænse på ti millioner kroner for de nye puljer inden for de store velfærdsområder.

Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke, er ikke nervøs for, at det vil føre til for store og ufokuserede ansøgningspuljer.

- Formålet er, at vi får færre, men større puljer, så der bruges færre midler på ansøgninger, papirarbejde og dokumentation.

- Vi har set nogle eksempler, som er temmelig alvorlige, fordi kommuner har måttet bruge alt for mange ressourcer på alt det udenom. 

- Det har slugt en stor del af formålet med puljen, og det kan ikke være hensigtsmæssigt, siger Magnus Heunicke til Ritzau.

For at sikre, at puljeplanen holder sig på rette spor, vil regeringen årligt offentliggøre en oversigt over ansøgningspuljer, som er slået op i det forgangne finansår.

 

FAKTA: Politisk aftale skal skære i antallet af puljer Der skal være færre statslige ansøgningspuljer om velfærd til kommuner og regioner, siger politisk flertal.

Der skal fremover bruges færre ressourcer på bureaukrati og administration af statslige ansøgningspuljer. Det mener både regeringen og samtlige af Folketingets partier, der sammen har indgået en politisk aftale.

Partierne er enige om at skære i antallet af de statslige ansøgningspuljer, der er målrettet kommuner og regioner inden for de store velfærdsområder. 

Her kan du blive klogere på aftalen:

* I 2017 blev der uddelt omkring tre milliarder kroner gennem statslige ansøgningspuljer til kommuner og regioner inden for de store velfærdsområder.

* Ansøgningspuljer indebærer en række administrative krav som følge af blandt andet udarbejdelsen af ansøgninger, vejledninger og løbende dokumentation.

* Antallet af statslige ansøgningspuljer til kommuner og regioner på de store velfærdsområder blev i 2017 opgjort til cirka 70. Omkring halvdelen af puljerne er under ti millioner kroner.

* Partierne vil reducere antallet at de statslige puljer målrettet kommuner og regioner. Pejlemærket er en halvering af antallet i 2022.

* Minimumsgrænsen på ti millioner kroner betyder, at ansøgningspuljer skal være minimum ti millioner kroner per ansøgningsrunde.

Kilde: Finansministeriet.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.