Enhedslisten og SF vil have ulovligt indsamlede sundhedsdata slettet og ikke gemt i Rigsarkivet.
Det siger partierne, forud for at Folketinget onsdag behandler et lovforslag fra kulturminister Marianne Jelved (R) om, under hvilke regler de ulovligt indsamlede sundhedsdata til Dansk Almen Medicinsk Database (Damd) skal opbevares i Rigsarkivet.
Læs også: Patientdata-skandalen Blå Blok vil have slettet DAMD
Enhedslisten og SF vil stille et ændringsforslag til lovforslaget, som vil betyde, at ulovligt indsamlet personfølsomme sundhedsoplysninger ikke skal opbevares i Rigsarkivet, men at de slettes helt.
SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, siger i en pressemeddelelse:
- Det er krænkende for den enkelte patient, som har delt fortrolige oplysninger med lægen, at disse oplysninger er blevet indsamlet ulovligt. Det tager vi meget alvorligt.
Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, tilføjer:
- Derfor mener vi, at disse data skal slettes og ikke opbevares i Rigsarkivet. Det er vigtigt for at genskabe tilliden til, at man kan stole på, at det er et fortroligt rum, som man træder ind i hos sin læge.
I september sidste år begyndte sagen for alvor at rulle, da to sundhedsjurister på baggrund af omfattende dokumentation vurderede, at databasen var ulovlig. Det kom frem i DR's Orientering på P1 og på dr.dk
Ifølge juristerne manglede de nødvendige tilladelser, og det var i strid med sundhedsloven at indsamle helbredsoplysninger i så vidt omfang uden først at spørge borgerne om lov, sagde de.
Özlem Cekic understreger, at det er vigtigt, at ændringsforslaget specifikt har fokus på ulovligt indsamlede personfølsomme sundhedsoplysninger.
- Vi synes samtidig, det er meget vigtigt, at vi ikke laver en ændring af arkivloven, som generelt gør det muligt for myndigheder at slette data, når der er foregået ulovligheder. Det kan være vigtig dokumentation for eftertiden.
- Derfor er det afgørende for os, at vores ændringsforslag meget snævert afgrænser sig til, at der alene er tale om ulovligt indsamlede personfølsomme sundhedsoplysninger. Her er et ganske særligt hensyn til fortroligheden mellem læge og patient, siger hun.
Stine Brix håber på et flertal til ændringsforslaget.
- Skulle det ikke lykkedes, så støtter vi kulturministerens forslag - dog med det krav, at alle oplysningerne anonymiseres, inden de overdrages til Rigsarkivet. For vi mener, det er langt bedre, at de aktuelle data bliver gemt væk i 120 år både for forskere og for offentligheden, frem for at der er adgang til disse følsomme personoplysninger allerede langt tidligere.