Især unge under 30 år har det svært og derfor har Dansk Blindesamfund igangsat en undersøgelse af de barrierer de blinde møder ude på det seende arbejdsmarked.
- De skal jo ikke gå på førtidspension eller kontanthjælp, de unge blinde under 30 år. De skal jo på arbejdsmarkedet for pokker!! Men det vi oplever er, at den generelle viden om blinde og svagtseende er så lille ude på landets jobcentre, at de blinde ofte betragtes som et problem og ikke som en ressource, siger landsformand for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen til DR Sjælland.
Læs også: Rummeligheden - kan det offentlige følge med?
Michael Eriksen er 24 år - og på trods af at han er totalt blind - har han gennemført grunduddannelsen som IT-supporter med et gennemsnit på 12 i karakter. I halvandet år har han forgæves ledt efter en læreplads. For Michael vil have et arbejde på lige fod med andre unge.
- Det er have noget at stå op til hver morgen, det giver en livsgnist. Jeg føler at jeg bliver en gladere person af at have et arbejde. Man giver noget - ikke bare til sig selv - men også til samfundet, siger Michael Eriksen, der i øjeblikket er i praktik i et mindre IT-firma i Næstved.
Rapporten fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd pointerer, at de blindes vilkår på arbejdsmarkedet er forringet i takt med, at mange af de traditionelle håndværksfag er forsvundet. Tidligere tiders beskæftigelse som børstenbindere, klaverstemmere og telefon-receptionister eksisterer praktisk taget ikke mere og derfor ender mange på førtidspension.
- Selvfølgelig kan vi ikke blive jet-piloter eller buschauffører, men vi skal ikke lade os afskrække af arbejdsmarkedet. Vi har blinde i høje stillinger på universitetet og vi har det grundsynspunkt, at alt kan lade sig gøre. Vejen burde være åben - også for Danmarks blinde og svagtseende, siger Thorkild Olesen.