Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danmarks Statistik: I denne branche er hver tredje lønmodtager udlænding

Erhvervsliv

31/10/2024 09:51

J. Bøgen

Til sammenligning udgør udlændinge 8,4 procent af det samlede antal lønmodtagere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er stor forskel på tværs af brancher, når det gælder andelen af internationale lønmodtagere.

I 2023 var andelen af internationale lønmodtagere 34 procent inden for landbrug, skovbrug og fiskeri. Inden for sundhed og socialvæsen var den 3 procent, og inden for offentlig administration, forsvar og politi 1 procent.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, Flere internationale lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. Analysen ser nærmere på de internationale lønmodtagere, herunder bl.a. deres statsborgerskab og hvilke brancher, de er beskæftiget i.

”Hvis man fordeler internationale lønmodtagere efter branche og statsborgerskabsland, finder man store forskelle. Fx var der flest internationale lønmodtagere med polsk statsborgerskab inden for branchegruppen arbejdsformidling/vikarbureauer og anlægsentreprenører, mens der var flest internationale lønmodtagere med indisk statsborgerskab inden for branchegruppen IT-konsulenter,” siger Aske Skov Andersen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Polakker topper listen

De mest almindelige statsborgerskaber blandt internationale lønmodtagere er polske (14 procent), rumænske (10 procent), svenske (7 procent) og ukrainske (6 procent)

De internationale lønmodtageres arbejdssteder er fordelt uens mellem landets kommuner. Særligt i kommunerne i den sydlige del af Jylland og i hovedstadskommunerne er der større andele af internationale lønmodtagere.

Analysen viser i øvrigt at:

  • Der er forskel på den offentlige og private sektor: Andelen af internationale lønmodtagere var 3 procent i det offentlige og 11 procent i det private.

  • Der er en overvægt af mænd blandt internationale lønmodtagere, hvor mænd udgør 62 procent. Blandt øvrige lønmodtagere er andelen af mænd 51 procent.

Faktaboks

Internationale lønmodtagere forstås i analysen som personer, der:

  • ikke har dansk statsborgerskab

  • er indvandrere

  • højst har opholdt sig sammenhængende i Danmark i 10 år

Personer, der arbejder i Danmark, men ikke har adresse i Danmark, forstås også som internationale lønmodtagere, medmindre de i Danmark er blevet registreret som personer af dansk oprindelse eller efterkommere på et tidligere tidspunkt.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.