En bred politisk aftale vil gøre det nemmere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Foto: Shutterstock
En bred politisk aftale vil gøre det nemmere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Foto: Shutterstock

Nu bliver det nemmere for udlændinge at få arbejdstilladelse i Danmark

Erhvervsliv

30/06/2022 09:45

J. Bøgen

En bred politisk aftale skal gøre det nemmere at hente arbejdskraft fra lande uden for EU.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ny politisk aftale vil gøre det nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Helt konkret er aftalepartierne enige om at sænke den beløbsgrænse, der er afgørende for, om en ikke-EU-borger må arbejde i Danmark.

Normalt skal man have et jobtilbud med en årsløn på minimum 448.000 kroner, men de kommende tre år vil den grænse blive sænket til 375.000 kr.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse, der også skriver, at ændringen vil gælde fra d. 1. december i år.

Samtidig bliver den såkaldte fast track-ordning halveret. Normalt skal en virksomhed have mindst 20 fuldtidsansatte for at måtte hive arbejdskraft ind fra lande uden for EU, men fremover bliver grænsen sat til 10 fuldtidsansatte.

Skal bekæmpe manglende arbejdskraft

Der har været bred enighed på Christiansborg om den nye aftale. Således er det Venstre, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne samt regeringen, der lægger stemmer til forslaget.

Aftalen er indgået for at komme den manglende arbejdskraft i Danmark til livs, forklarer finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen:

"Dansk økonomi står stærkt, men vi oplever lige nu stigende priser og mangel på arbejdskraft i Danmark. Samtidig har vi sat et af verdens mest ambitiøse klimamål. I den situation er det ansvarlig økonomisk politik, at vi i en periode tager presset af arbejdsmarkedet med hjælp fra udenlandsk arbejdskraft – så længe det sker på danske løn- og ansættelsesvilkår."

Også et af de andre aftalepartier, Venstre, er glade for udsigten til mere international arbejdskraft herhjemme:

"Det er der brug for i en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft - både i det private erhvervsliv og i den offentlige sektor. Selvom vi gerne havde set en endnu bedre beløbsordning, er vi tilfredse med, at der blevet lyttet til flere af de forslag, som vi sammen med K, LA og NB har fremsat. Med aftalen sikrer vi nu en bedre beløbsordning, end vi har i dag - og en bedre ordning, end regeringen foreslog," siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).

Men der et et men ...

Aftalen skal gælde i tre år, men partierne bag er enige om, at der kan sættes en stopper for uddelingen af midlertidige opholdstilladelser, hvis tingene ændrer sig.

For eksempel vil der ikke kunne udstedes nye opholdstilladelser, hvis bruttoledigheden i Danmark stiger til mere end 3,75 procent, eller hvis mere end 15.000 personer benytter sig af den nye mulighed.

For første gang i lang tid var der en stigning i antallet af ledige i Danmark i maj måned. 71.300 personer er uden arbejde, hvilket svarer til 2,5 procent af arbejdsstyrken.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.