Iværksætterlivet giver på den ene side frihed, jobtilfredshed, mening i arbejdet og følelsen af at bruge sit liv til noget meningsfuldt. Faktorer der er afgørende for den mentale sundhed. Men iværksættere oplever samtidig stor usikkerhed, uforudsigelighed, pres fra mange sider, ensomhed og utilstrækkelighed – faktorer som påvirker den mentale sundhed negativt og kan føre til stress, alvorlige helbredssymptomer og udbrændthed
Rapporten afslører, at iværksættere generelt scorer højt på jobtilfredshed og mening i arbejdet, men en fjerdedel af iværksætterne er i mistrivsel – og særligt neurodivergente iværksættere er hårdt ramt.
En ny rapport fra Syddansk Universitet, udarbejdet af Mette Søgaard Nielsen, lektor, ph.d. og Kim Klyver professor, ph.d., kaster lys over de mentale sundhedsudfordringer, som danske iværksættere står overfor. Rapporten, der er baseret på en omfattende spørgeskemaundersøgelse med 2011 deltagere, afslører både positive og negative aspekter af iværksætterlivet.
Høj tilfredshed og mening i arbejdet
Rapporten viser, at danske iværksættere generelt er meget tilfredse med deres liv og arbejde. De har en højere grad af jobtilfredshed end beskæftigede, og de ser også i højere grad mening i arbejdet. Dette er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser, der viser, at iværksættere ofte finder stor glæde og tilfredsstillelse i deres arbejde.
Stress-paradokset
Selvom iværksættere overordnet rapporterer lavere stressniveauer sammenlignet med den generelle befolkning, oplever de stadig alvorlige mentale sundhedsproblemer. Rapporten fremhæver, at en fjerdedel af iværksætterne er i mistrivsel med forhøjet risiko for depression eller langvarig stressbelastning, og lidt over halvdelen føler sig udbrændte.
Dette fænomen, der kan defineres som stress-paradokset, indikerer, at iværksættere måske ikke opfatter stress på samme måde som beskæftigede, hvilket kan gøre det svært at opdage tidlige tegn på dårlig mental sundhed.
"Det er afgørende at opdage tidlige tegn på dårlig mental sundhed, da det er med til at forhindre, at iværksætterne ender i en negativ mental spiral, hvor det bliver sværere og sværere at få det bedre. Stress er ofte et tidligt tegn på, at noget ikke er, som det skal være. Når vi hos iværksætterne ikke kan bruge stress som indikator på senere problemer med mental sundhed, er vi nødt til at finde ud af, hvad vi så gør. Vi skal blive bedre til at opdage de tidlige tegn på mistrivsel, især når de præsenterer sig på måder, som afviger fra, hvad vi normalt ser," siger Mette Søgaard Nielsen.
Neurodivergente er hårdest ramt
Særligt iværksættere med ADHD er udfordrede på den mentale sundhed og ligger i flere tilfælde endda over gennemsnittet for beskæftigede i Danmark. I undersøgelsen er neurodivergente iværksættere identificeret ved at spørge til henholdsvis ADHD, autisme og ordblindhed.
Der er spurgt til, om de har en diagnose, eller om de uden diagnose er overbeviste om, at de har ADHD, autisme eller ordblindhed. Ifølge undersøgelsen udgør iværksættere med ADHD hele 18 % af iværksætterne (3,7% med diagnose), 5 % har autisme (0,6% med diagnose), og 13 % er ordblinde (6% med diagnose).
"Allerede fra de første analyser stod det hurtigt klart for os, at de neurodivergente iværksættere i høj grad har problemer med deres mentale sundhed. Alligevel blev vi overraskede over, hvor meget de afviger fra gennemsnittet af iværksættere. Det er klare tegn på, at vi her har med en gruppe at gøre, som kræver en særlig indsats. Værd at bemærke her er også, at det i forvejen er en gruppe, hvor flere føler det svært at passe ind på det almindelige arbejdsmarked og derfor måske netop har valgt iværksætterlivet som et alternativ. Alle os, der arbejder med iværksættere, er nødt til at forstå, at vi her har med en særlig gruppe at gøre, som nok i nogle tilfælde kræver, at vi griber tingene anderledes an," siger Mette Søgaard Nielsen.
Syv vigtige anbefalinger
For at forbedre iværksætternes mentale sundhed foreslår rapporten syv vigtige anbefalinger. Anbefalingerne inkluderer blandt andet en særlig indsats for iværksættere med ADHD, udvikling af iværksætterforløb med fokus på forebyggelse og håndtering af mental sundhed, samt årlige undersøgelser af iværksætternes mentale sundhed.
Rapporten understreger vigtigheden af at skabe opmærksomhed omkring iværksætternes mentale sundhed og behovet for at udvikle målrettede indsatser for at støtte denne gruppe. Iværksætternes trivsel er afgørende for dansk økonomi, da deres mentale sundhed direkte påvirker virksomhedens succes og overlevelse.
Denne rapport er et vigtigt skridt i retning af at forstå og forbedre de mentale sundhedsforhold for danske iværksættere og vil forhåbentlig føre til konkrete tiltag, der kan støtte denne vitale del af arbejdsstyrken.