Birkenstocks, der tidligere blev betragtet som noget for alternative hippier, har gennemgået en imponerende forvandling og er nu anerkendt som en modeartikel. Deres popularitet blev yderligere styrket af deres markante rolle i Barbie-filmen.
Men nu er de tilbage i rampelyset af en helt anden grund. Den tyske sandalproducent har nemlig anlagt retssag mod flere konkurrenter og kræver, at deres ikoniske korksålede sandaler bliver anerkendt som et unikt kunstværk og beskyttet under ophavsret.
Det skriver The Guardian.
Er de "anvendt kunst"?
Tysklands føderale højesteret skal afgøre, om Birkenstocks kan beskyttes som "anvendt kunst", efter at virksomheden har anlagt sag mod flere kopierende producenter, herunder Tchibo.
Birkenstocks advokater hævder, at konkurrenterne har solgt sandaler, der minder meget om deres egne, hvilket skulle udgøre en krænkelse af ophavsretsloven.
Sandalen blev oprindeligt opfundet i det 18. århundrede af Johannes Birkenstock, og det var først i 1960'erne, at den ikoniske korkfodbed blev introduceret, hvilket førte til en stigning i populariteten. Dog var det først senere, at Birkenstock blev betragtet som et modefænomen.
Sammenligner sig selv med Porsche
Virksomheden mener, at ophavsretsloven bør give dem de samme eksklusive rettigheder som til kunstnere, der skaber værker som malerier eller litteratur. Eksempler på dette inkluderer den tyske bil Porsche 356, som også er beskyttet af ophavsret, samt møbler og belysningsdesign fra berømte kunstnere som Le Corbusier og Bauhaus-bevægelsen.
Striden drejer sig om fire specifikke Birkenstock-modeller, der er særligt forbundet med mærket: Arizona, Gizeh, Madrid og Boston Clog. Modellen Arizona, der har to stropper, blev blandt andet givet til Margot Robbie i Barbie-filmen, og den har også været favorit for kendte som Steve Jobs og Sarah Jessica Parker.
Sagen, der nu er blevet behandlet af Tysklands højeste ret, opstod efter modstridende domme fra lavere instanser. Kölns regionale højesteret kunne ikke enes om, hvorvidt Birkenstocks sandaler kan betragtes som kunstnerisk værk.