Pernille Skipper, formand i Coop amba, med PFAS-fri stegepande. (Foto: Coop)
Pernille Skipper, formand i Coop amba, med PFAS-fri stegepande. (Foto: Coop)

Coop med stor beslutning: Vil ikke længere sælge det

Forbrug

17/09/2024 07:13

J. Bøgen

Det gælder også bageforme og bradepander.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fra i går, mandag, blev det helt slut med at købe stegepander med PFAS i Coops butikker.

I 2023 blev salget af pander med PFAS fra egne mærker indstillet, og i dag har Coop udfaset alle stegepander, der indeholder PFAS. Det gælder også bageforme og bradepander.

Coop har engageret sig i kampen mod PFAS siden 2014 ved løbende at udfase varer med PFAS fra sortimentet.

Pernille Skipper, formand i Coop amba, siger:

”Vi har et forsigtighedsprincip, når det kommer til PFAS og andre kemikalier, der er under særlig mistanke for at påvirke menneskers sundhed eller miljøet. Vi ved, at PFAS ophobes i mennesker, og den samlede udsættelse for PFAS er kædet sammen med bl.a. kræft, hormonforstyrrelser og øget abortrisiko. Derfor er jeg er stolt over, at vi nu kun mangler en splint af vores sortiment, før vi kan erklære totalforbud mod PFAS.”

Tæt på totalforbud mod PFAS

Der mangler nu kun forbud mod PFAS i elektroniske produkter og enkelte eldrevne køkkenprodukter, før Coop kan erklære totalforbud mod PFAS. Elektronik kan ikke produceres uden PFAS på nuværende tidspunkt.

Men der er tale om PFAS i meget små mængder i fx printplader og mikrochips, og der er desuden ingen forbrugerkontakt.

I forhold til de eldrevne køkkenprodukter, så er der tale om fx vaffeljern og toastmaskiner, som har PFAS-baseret belægning. Der er ingen sundhedsmæssig risiko ved at spise mad, der er tilberedt i fx en toastmaskine med PFAS-belægning.

Coop går foran politikerne i Danmark og EU

Undersøgelser fra Miljøstyrelsen* viser, at tre ud af fire danskere finder det vigtigt at undgå PFAS. Samtidig svarer fire ud af fem, at de ikke ved, hvilke produkter de skal vælge for at undgå kemikalierne. Og det er da også først og fremmest for kundernes skyld, at Coop har kæmpet for at udfase PFAS gennem ti år.

”Coop er mere end bare dagligvarer. Vi har et samfundsansvar og stiller os altid på forbrugerens side. Så når forskere udtrykker bekymring for PFAS, venter vi ikke på, at politikerne i Danmark og EU griber ind. Vi går forrest og udfaser alle varer med PFAS, så kunderne kan handle i vores butikker med ro i maven,” siger Pernille Skipper.

Coop har standarder og krav på kemikalieområdet, der er strengere end lovgivningen, og ifølge Pernille Skipper viser Coop med sin indsats endnu engang forbrugere, producenter og politikere, at det er muligt at finde gode alternativer til PFAS.

Alle Kvickly-butikker, de fleste SuperBrugsen-butikker og enkelte Brugsen-butikker har stegepander som en fast del af sortimentet.

Om Coop og kampen mod PFAS

PFAS er en gruppe stoffer, som kan bruges til at gøre produkter som fx regntøj, møbler og stegepander vand- og fedtafvisende. Stofferne ophober sig i vores kroppe og vores miljø og kaldes derfor også evighedskemikalier, da de er meget svære at nedbryde. Førende forskere har advaret mod stofferne i mange år og kæder dem sammen med bl.a. sænket immunforsvar, kræft, øget abortrisiko og hormonforstyrrelser.

Coop forbød PFAS i fødevareemballager i 2014 som den første aktør i detailbranchen. Og siden da har Coop engageret sig i kampen mod PFAS og arbejdet systematisk med at udfase kemikalierne fra sortimentet.

Coop deltager i en ekspertgruppe, der skal rådgive EU-kommissionen i forhold til udviklingen af EU’s nye kemikaliestrategi, og Coops indsats mod PFAS har inspireret til ny lovgivning, der beskytter forbrugerne i både Danmark og USA.

Coop ønsker et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter såvel som på EU-plan og presser på politisk, for at det sker.

* https://mst.dk/nyheder/2024/januar/ny-undersoegelse-danskerne-ved-ikke-hvordan-de-undgaar-pfas

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.