35.000 kroner om året. Godt 2900 kroner om måneden.
Så meget ekstra må en gennemsnitlig børnefamilie i Danmark af med som følge af den vanvittige inflation.
Faktisk steg priserne i juni hele 8,2 procent i forhold til sidste år, og det er det højeste niveau i 39 år.
Det skriver TV 2 på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.
Fødevarer med klart største stigning
Det er ikke mindst fødevarepriserne, der er steget kraftigt i juni.
I maj var de samlede fødevarepriser således 10,6 procent højere end i samme måned sidste år. Men i juni er dette tal vokset til 13,6.
For specifikke varegrupper som æg, mælk, okse- og kalvekød samt smør er priserne endda steget med mere end 20 procent sammenlignet med sidste år.
En bremse i privatforbruget
Ifølge Brian Friis Helmer, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank, vil den sindssyge inflationen uden tvivl kunne mærkes.
"Vi ved, at danskerne i gennemsnit er rimeligt velpolstret økonomisk. Men der er ikke nogen tvivl om, at det gør et stort indhug i almindelige familiers økonomi," siger Brian Friis Helmer til TV 2.
Men han siger også, at der mange ting, man selv kan gøre for at holde udgifterne i ave. Det kunne eksempelvis at holde øje med tilbud i supermarkederne, bruge mindre energi i hjemmet eller tage kortere bade.
Også Jes Asmussen, der er cheføkonom ved Handelsbanken, regner sig frem til, at de stigende priser koster en almindelig børnefamilie cirka 35.000 kroner om året.
Langt til prisfald
Netop konsekvenserne af prisstigningerne og hvor længe de varer ved, fylder også hos Brian Friis Helmer.
Lige nu peger den seneste prognose fra Arbejdernes Landsbank på, at inflationen vil falde en smule i resten af 2022 og så slutte året i cirka fem procent.
"Men når man siger, at det her damper af, så lyder det lidt som om, at priserne falder. Det gør de ikke. Priserne vil bare stige med lavere hastighed. Man skal ikke forestille sig, at prisfald ligefrem er på vej," siger Brian Friis Helmer til TV 2.
Alligevel forventer han ikke, at en større økonomisk krise står lige rundt om hjørnet. Dertil er danskernes økonomi for god og beskæftigelsen er for høj.