Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Miljøstyrelsen i ny kampagne: Ingen ønsker sig dette i julegave

Forbrug

13/11/2024 14:38

J. Bøgen

Faktisk er 7 af 10 danskere villige til helt at fravælge et produkt på baggrund af det.

Julen nærmer sig, og inden længe strømmer danskerne ud for at handle julegaver til deres nærmeste.

Men når man står i butikken, kan det være svært at vælge, hvilken gave man skal give.

Mange af de populære gaver som beklædning, kosmetik og køkkengrej er nemlig produktgrupper, som kan indeholde PFAS. 

Og ingen ønsker sig PFAS. Det er netop budskabet i den kampagne, som Miljøstyrelsen lancerer i dag.

7 af 10 vil fravælge

Kampagnen skal oplyse forbrugerne om, hvordan de kan finde PFAS-fri alternativer, når de køber nye varer.

For selvom 7 ud af 10 danskere er villige til at fravælge et produkt, hvis de ved, at der er PFAS i, er det kun 1 ud af 10, der føler, de har gode muligheder for at undgå det.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Stensbek Advisory & Insights for Miljøstyrelsen. 

Det er netop i købssituationen af nye varer, forbrugerne kan gøre en forskel, forklarer funktionsleder Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen

”Den største udledning af PFAS fra forbrugerprodukter til miljøet sker i produktionen af nye varer. Det kan vi være med til at ændre på, hvis vi køber produkter uden PFAS, så produktionen af dem mindskes. Men det kræver jo, at forbrugerne ved, hvad de skal se efter – og det er det, vi nu hjælper dem med at blive klogere på," siger Grete Lottrup Lotus.

Først og fremmest kan man se efter miljømærkerne Svanemærket, EU-Ecolabel (tidligere EU-Blomsten), OEKO-TEX eller GOTS, der alle har krav til indholdet af PFAS i varerne.  Alternativt kan man vælge produkter, som er markeret med PFAS-fri, PFC-fri eller fluorfri, som er producenternes eget ord for at produktet er uden PFAS.

Brug dine ting, til de er slidt op

PFAS er problematiske, fordi de er næsten umulige for naturen at nedbryde. Derfor ophobes de i miljøet og optages i planter og dyr, der bliver til fødevarer og spises af mennesker. PFAS kan have negative sundhedseffekter såsom forhøjet kolesterol, nedsættelse af fødselsvægt og svækkelse af immunforsvaret. PFAS er desuden mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter og for at øge risikoen for visse kræftsygdomme. 

”Det er vigtigt at sige, at det ikke er farligt at have en jakke på, der indeholder PFAS. Udfordringen ligger i, når vi producerer jakken og skiller os af med den igen, og PFAS i den forbindelse udledes til miljøet og i sidste ende i vores fødevarer og drikkevand”, siger Grete Lottrup Lotus.

Udover at vælge PFAS-fri produkter kan man også bidrage til begrænsning af PFAS i miljøet ved at bruge sine ting så længe som muligt, inden man smider dem ud, og i øvrigt sortere dem korrekt, når man skiller sig af med dem.

Kampagnen ”Ingen ønsker sig PFAS” er udviklet med bidrag fra Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, og på PFASfri.dk er der adgang til en vifte af PFAS-råd på tværs af de tre styrelser.  
Læs mere om, hvordan man kan minimere PFAS i hverdagen på http://www.pfasfri.dk/. 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.