Genbrugsbutikker står over for en ny økonomisk udfordring.
En ny EU-regel betyder, at butikkerne nu selv skal betale for at aflevere usælgelige genstande på genbrugspladsen – en ekstraudgift, der kan få store konsekvenser for både forretningen og dem, de hjælper.
Det skriver JydskeVestkysten.
En uventet udgift
Indtil nu har frivillige i Kirkens Korshær flere gange om ugen kørt affald som slidte møbler og ødelagte elektroniske artikler til genbrugspladsen uden ekstra omkostninger.
Men for nylig løb en enkelt tur op i knap 1000 kroner – en stor udgift for en butik, der primært drives af frivillige og støtter hjemløse og socialt udsatte.
Og det er altså mange penge for en butik som den, fortæller frivillig Grethe Skallerup til JydskeVestkysten.
Den nye regel, der er baseret på princippet om, at "forurener betaler", betyder, at selv velgørende genbrugsbutikker skal betale for at skille sig af med ting, de ikke kan sælge.
Kommunen bør tage ansvar
Butikken frygter, at det frivillige arbejde, de yder for lokalsamfundet, vil blive begrænset, da flere ressourcer nu skal gå til affaldshåndtering.
"Jo mere vi skal betale, jo mindre kan vi give videre til hjemløse," siger Skallerup og understreger, at nogen må tage over - mere specifikt kommunen.
Miljøchef ved Billund Kommune, Karl Grundahl, har håbet på en ændring i reglerne, men ser ingen udsigt til dispensation for velgørende organisationer.
For nu er konklusionen klar: Genbrugsbutikker må enten betale eller skære ned på deres arbejde.