Danskerne skylder det offentlige omkring 145 milliarder kroner. Sådan var situationen i hvert fald i slutningen af 2021, og det er faktisk omkring hver femte af os, der enten skylder staten penge i form af blandt andet manglende skat eller ubetalte bøder.
Men nu skal pengene drives ind. Et bredt flertal i Folketingen har nemlig indgået en aftale om, at Gældsstyrelsen får udvidede muligheder for at inddrage en del af gælder via skyldnernes lønudbetalinger. Og det gælder også borgere med
Konkret betyder aftalen, at Gældsstyrelsen får udvidede muligheder for at inddrage en del af gælden fra skyldneres lønudbetalinger. Det gælder også personer med de laveste indkomster.
Samtidig nedsættes inddrivelsesrenten med fire procentpoint – hvilket er en halvering i forhold til det gældende renteniveau.
Bred aftale uden støtteparti
Det er regeringen, SF, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti, der er blevet enige om den nye aftale.
"Vi har arbejdet meget med den sociale balance i aftalen. Vi skruer op, så skyldnere med de højeste indkomster skal betale mere hver måned. Det beløb, der trækkes fra skyldnere med de allerlaveste indkomster, skruer vi omvendt en lille smule ned", siger skatteminister Jeppe Bruus (S) i en pressemeddelelse og tilføjer:
"Til gengæld vil flere komme til at mærke det, fordi alle skyldnere fremover skal afdrage på deres gæld – uanset typen af gæld til det offentlige."
Regeringens støtteparti Enhedslisten er ikke med i aftalen, da partiet mener, at det er forkert at tage penge fra mennesker, som næsten ingen har. Partiets skatteordfører, Rune Lund, siger til Jyllands-Posten, at selvom aftalen indeholder gode elementer, så mener partiet, at det er helt og aldeles forkert at tage penge fra over 100.000 mennesker i samfundet, som stort set intet har.
Lønindeholdelse er ifølge Skatteministeriet et af de mest effektive inddrivelsesværktøjer over for borgere, fordi det sikrer, at skyldner først får sin løn udbetalt, når der er afdraget på gælden til det offentlige.
Gældsstyrelsen inddriver gæld på vegne af det offentlige. Og hidtil har ovenstående kun været mulig for Gældsstyrelsen på visse typer gæld.