Snart er verdens bedste restaurant ikke længere dansk.
Fem år i træk af Noma ellers blevet kåret som vinder af netop den titel, men nu er det slut:
Noma lukker dørene efter to årtier.
Det fortæller medejer og daglig køkkenchef, René Redzepi, til New York Times.
I et længere interview med det amerikanske medier fortæller Redzepi, at fin madkunst på højeste niveau, forfærdelige arbejdstider og en intens kultur på arbejdspladsen simpelthen ikke er holdbart.
I stedet vil Noma fremover blive et fuldtids madlaboratorium, hvor nye retter, opskrifter og produkter bliver udviklet til e-handels-projektet Noma Projects.
Derudover vil spisesalen lejlighedsvis være åben for spisende gæster.
Ændringer betyder også, at Redzepis rolle i fremtiden vil have mere præg af kreativ chef end kok.
Og det er noget af en sværvægter, der lukker dørene. New York Times bruger selv følgende metafor fra fodboldens verden:
"Forestil dig, at Manchester United besluttede sig for at lukke dørene til deres hjemmebane for fans, selvom holdet stadig vil spille der."
Alt har dog ikke været lutter lagkage for den verdenskendte danske restaurant. Både Noma og mange andre elite-restauranter har de senere år været genstand for hård kritik af deres måde at behandle medarbejder (herunder dårlig behandling og elendig eller ingen løn).
Redzepi forklarer i interviewet med New York Times, at det simpelthen ikke vil være holdbart at give næsten 100 medarbejdere end fair løn og samtidig opretholde standarderne for det, der bliver serveret - særligt ikke, når markedet for råvarer er så ustabilt, som det har været det seneste år.
Noma slog dørene op tilbage i 2003, og bare to år efter, i 2005, fik restauranten sin første Michelin-stjerne. Siden er det blevet til hele tre af slagsen, og restauranten er fem gange kåret som verdens bedste restaurant - senest i 2021.
Dørene til den ikoniske restaurant lukker ved udgangen af 2024.