Hvis truslen om en global fødevarekrise bliver for overhængende, kan det tvinge Vesten til at hæve sanktionerne mod Rusland.
Sådan lyder det fra Margarita Simonjan, der er chefredaktør for det statskontrollerede russiske medie RT.
Faktisk fortæller hun, at hun har hørt flere mennesker i Moskva sige, at "alt vores (russernes, red.) håb ligger i hungersnød".
Lige præcis, hvad Vesten beskylder russerne for
Gennem den seneste tid har der været rigeligt med beskyldninger rettet mod Rusland om netop dette scenarie.
Bland andet har FN advaret om, at dele af kloden kan blive ramt af den værste humanitære katastrofe siden Anden Verdenskrig - simpelthen fordi risikoen for en global mangel på fødevarer er overhængende.
Både vestlige lande og Ukraine har beskyldt Rusland for at bruge verdensdækkende sult som et ekstra våben i krigen om Ukraine, og nu har vi altså fået bekræftet, at beskyldningerne altså ikke er uden hold i virkeligheden.
Putin vil af med sanktioner
Siden begyndelsen af krigen i Ukraine d. 24. februar har Rusland blokeret for, at 20 millioner tons korn kunne blive eksporteret.
Russerne har længe afvist, at de bevidst bruger risikoen for en global fødevarekrise som et aktivt våben, men der har alligevel været indikationer på, at det er sådan, tingene hænger sammen.
Vladimir Putin har for eksempel sagt, at han er klar til at diskutere, hvordan Ukraines eksport af hvede og andre fødevarer kan blive genoptaget fra landets havne i Sortehavet. Men intet er gratis:
"Putin har forklaret de reelle årsager til problemerne med fødevareforsyning, som er resultatet af de vestlige landes fejlagtige økonomiske og finansielle politikker, såvel som de antirussiske sanktioner, som blev pålagt af dem", lyder det i en erklæring fra Kreml.
Sagt på en anden måde: Hvis vi skal stoppe vores blokade af korn og mad, skal I droppe jeres sanktioner mod os.
Fødevarekrisen er allerede begyndt
Det er nok ikke gået nogens opmærksomhed forbi, at priserne på fødevarer er eksploderet de seneste måneder. Den udvikling kan mere eller mindre kædes direkte sammen med krigen i Ukraine.
Før Ruslands invasion af landet, eksporterede Ukraine nemlig tonsvis af både hvede, majs, byg, solsikkeolie og meget andet. Det skete først og fremmest fra havnebyen Odesa ud til Sortehavet.
Men den eksport er der blevet lukket godt og grundigt ned for, siden russerne har lagt en blokade om den vigtige havneby.
Særligt Afrika står på randen af en sand hungerkatastrofe. En ting er, at eksporten fra Ukraine er lukket ned, men samtidig oplever særligt Østafrika lige nu den værste tørke i 40 år, hvilket har voldsomme konsekvenser for landbruget i regionen.