Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Så meget koster det at have opladeren tændt, når den ikke lader noget op

Forbrug

26/04/2023 10:16

J. Bøgen

Husker du at slukke på kontakten, når du tager opladeren ud af telefonen?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

2022 var i den grad et år præget af gode råd til at skære ned i energiforbruget.

Nogle af rådene har mange danskere faktisk fået så godt ind under huden, at det er blevet en vane for eksempel at sætte opvaskemaskinen til at køre om natten, at slukke for fjernsyn og spillekonsoller på kontakten i stedet for at have det stående på standby og en masse andre små bække, der gør en stor å.

Men en af de ting, som mange måske ikke er så opmærksomme på, er opladere til for eksempel telefoner eller elektrisk værktøj. For når opladeren sidder i en tændt stikkontakt, bruger den faktisk stadig strøm, selvom den ikke er ved at oplade apparatet længere.

Hvor meget strøm, der så faktisk bruges, er jo det helt store spørgsmål, og her kan jeg berolige dig med, at det ikke ligefrem er den forglemmelse, der kommer til at vælte dit energibudget.

Videncentret Bolius har nemlig lavet en række beregninger, der sort på hvidt viser, hvad man kan spare ved at huske at slukke for opladeren, når den ikke er i brug - og det må siges at være i småtingsafdelingen.

Artiklen fortsætter under udregningerne.

Graf: Videncentret Bolius

Strammere regler med årene

Det kan være svært at sige præcist, hvor meget strøm fx din iPhone-oplader eller din oplader til den batteridrevne skruemaskine bruger i såkaldt nullasttilstand, altså, når opladeren ikke lader apparatet. Det kommer an på, hvor gammel apparatet eller maskinen er – jo ældre, jo mere strøm bruger den sandsynligvis.

Nogle apparater er reguleret af EU-regler. Det såkaldte EU-direktiv om ecodesign stiller nemlig krav til en række elektriske produkter, der distribueres i EU – eksempelvis mobilopladere, elektroniske skærme og spillekonsoller.

Det betyder groft sagt, at jo nyere, din oplader er, jo mindre strøm bruger den i nullasttilstand - og da netop sådan noget som opladere til mobiler er noget af det, der relativt ofte bliver skiftet ud i de danske hjem, kan du godt gå ud fra, at opladerens strømforbrug i nullasttilstand er ganske minimal.

Derfor bør du alligevel slukke

Uanset, hvor meget strøm din oplader bruger i ubelastet tilstand, er det gode råd alligevel at slukke for afbryderen til stikkontakten. Du kan også tage opladeren ud af stikket, når du ikke bruger den, eller slukke for elspareskinnen, hvis opladeren sidder i den.

For det kan godt være, at det ikke ligefrem er denne lille ting, der slår bunden ud af din privatøkonomi, men der er jo ikke nogen grund til at spilde de penge. Desuden er det også langt bedre for miljøet, hvis du sørger for ikke at spilde strøm.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.