Du kender det.
Du har lavet lidt for meget mad en aften, men i stedet for bare at smide det direkte i den grønne affaldspose, pakker du det ind i en beholder og putter det i køleskabet.
Det er jo også det smarteste: Du er en god verdensborger, der mindsker madspild, og du sørger samtidig også for at spare lidt penge i husholdningen ved at have et ekstra måltid klar til næste dag.
Klip så til en lille uges tid senere, hvor du hiver bøtten med rester frem og må konstatere, at der nu ikke er andet at gøre end at smide det ud, fordi det er blevet for gammelt.
Hvis du siger, du ikke har oplevet det, så enten lyver du, eller også er du markant mere velorganiseret end størstedelen af danskerne.
Men der er nogle måder, du kan mindske risikoen for at måtte smide mad, der er blevet for gammelt, ud - og det handler om, hvordan du organiserer dit køleskab.
Først ind, først ud
Du har måske hørt udtrykket FIFO (First In, First Out) på et tidspunkt. Der er mange dagligvarebutikker, caféer og lignende, der benytter det mantra, og det er i korte træk, at det, der først sættes ind i køleskabet, også er det første, der skal ud igen.
Det gør du ved at sørge for, at du sætter nyindkøbte fødevarer ind bagerst på hylderne i køleskabet, så de ældste fødevarer automatisk står forrest, når du åbner køleskabsdøren næste gang.
Hvis du vil tage den skridtet videre, bør du også få fat i en pakke hvide klistermærker. Når du åbner noget, for eksempel en ny karton mælk, sætter du et klistermærke på kartonen og skriver åbningsdatoen. På den måde kan du hurtigt finde ud af, om noget skal bruges hurtigt, hvis det ikke skal gå til spille.
Et ekstra trick: Det kan være svært lige at komme i gang med sådan et system, men en af måderne, du kan tvinge dig selv til at holde styr på indholdet af dit køleskab, er ved at rengøre det regelmæssigt. Når du tager alt ud af køleskabet, kigger du automatisk på, hvad du tager ud, og så kan det være, du opdager, noget skal bruges selvsamme dag - og så kan du lave en improviseret aftensmad.