"Danmark og Europa står i en meget alvorlig situation, og vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi."
Sådan indledte klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, det pressemøde om forsyningssituationen i Danmark, som stadig er i gang.
For selvom Danmark ikke er i decideret krise endnu, så har man for nylig set en femdobling af el- og gaspriser i forhold til samme periode sidste år - og priserne kan stige yderligere.
Gaslagrene er 95 procent fyldte herhjemme, og der er en nødplan klar, hvis situationen bliver værre, men allerede nu vil regeringen sætte ind for at mindske risikoen for, at situationen løber løbsk.
Derfor bliver der med øjeblikkelig virkning indført en række tiltag i det offentlige:
De indendørs temperaturer i offentlige bygninger og institutioner skal sænkes til 19 grader, medmindre særlige forhold forhindrer det (normalt ligger temperaturen omkring 21-23 grader)
Fyringssæson bliver forkortet, så man først vil tænde for varmen i offentlige bygninger, når temperaturer kommer under 19 grader
Man slukker al udendørs belysning med kosmetisk effekt, for eksempel belysning på bygningsfacader, hvor det eneste formål er at vise bygningerne frem
Der bliver lavet en indsats for at hjælpe offentligt ansatte med at spare på energien
De institutioner, der er undtaget fra disse nye tiltag, er hospitaler, plejehjem og vuggestuer
Efterfølgende kom Dan Jørgensen med en opfordring til alle danskere om at undersøge, hvor vi kan spare ekstra på energien i vores hjem
Han understregede, at det ikke skulle betragtes som en løftet pegefinger, men at alt hjælper i den nuværende situation.
Samtidig bliver der skruet kraftigt op for en energisparekampagne fra Energistyrelsen med gode råd til, hvordan vi sparer på energien i forhold til sæsonen.
Dan Jørgensen tager i morgen til Bruxelles for at diskutere et muligt kriseindgreb på elmarkedet, som skal gælde både virksomheder og boliger.
Pressemødet er stadig i gang.