Det er måske ikke til at se, hvis man ikke ved det, når man får en kopivare mellem hænderne.
Men det er Toldstyrelsen gode til at spotte, for det er nemlig ulovligt at handle og sælge kopivarer.
På baggrund af deres kontrol ved grænserne har Toldstyrelsen sidste år tilbageholdt ca. 50.000 varer mistænkt for at være ulovlige kopier, svarende til en værdi på mere end 70 mio. kr.
”Kopivarer krænker danske virksomheder og andre, der har rettigheder til varemærker, og de kan risikere at snyde forbrugeren, der i sidste ende ikke får det produkt, de måske tror, de har betalt for. Det handler om danskernes sikkerhed for, at de varer, de køber, også indeholder det, man er blevet lovet eller at kvaliteten af varen er, som den skal være. Det er ikke mindst vigtigt, når det gælder fødevarer. Hverken borgere eller virksomheder kan være tjent med, at der er nogle, der laver billige kopivarer, og vi skal ikke finde os i, at nogen forsøger at få de ulovlige varer ind over grænsen,” siger skatteminister Rasmus Stoklund (S).
Markant stigning har flere forklaringer
Toldstyrelsen har siden 2015 set en markant stigning i antallet af sager om tilbageholdte varer, der mistænkes for at være en kopi.
Det skyldes delvist den øgede nethandel, og derudover en stigende tendens til, at kopivarer sendes i flere mindre pakker fremfor større, hvorfor de registreres som flere sager.
”Vi kan se, at der de senere år er kommet flere sager, hvor man forsøger at få ulovlige kopivarer ind over grænsen. Det understreger, at vi har brug for en stærk kontrolindsats på vores grænser, og det er jeg som skatteminister meget optaget af, at vi sikrer og har fokus på,” siger skatteminister Rasmus Stoklund.
De tilbageholdte varer spænder bredt. Det kan fx være fødevarer, beklædning, sko og udstyr til mobiltelefoner.
Når Toldstyrelsen tilbageholder varerne, er det efterfølgende rettighedshaverne til det krænkede varemærke, der afgør, om der skal rejses sag.
Hvis varer bliver vurderet som værende kopier, bliver de i langt de fleste tilfælde sendt til destruktion.