Stenalderbrød er i dag et populært emne i kogebøger og på internettet, og mange danskere bakker det op som et brød med ældgamle traditioner.
Men ny forskning har nu kastet tvivl over den opfattelse.
Det viser sig nemlig, at stenalderbønderne sandsynligvis ikke bagte brød.
Det understøttes af et nyt arkæologisk fund på Fyn, hvor forskere har undersøgt en boplads fra den tidlige bondestenalder, tragtbægerkulturen, nær Haarby.
De famøse kværnsten
På denne boplads blev der fundet 14 kværnsten, som man tidligere har antaget blev brugt til at male korn til mel.
Men efter grundige analyser af stenene har et internationalt forskerteam afsløret, at de ikke har været anvendt til at male de kornsorter, som arkæologerne fandt på stedet.
I stedet viser undersøgelsen, at de mikroskopiske rester på stenene stammer fra vilde planter, og ikke de dyrkede kornsorter som nøgen byg, emmerhvede og durumhvede, der blev fundet på bopladsen.
Dette fund styrker den teori, som flere arkæologer i Nordeuropa tidligere har fremsat: At de første bønder ikke bagte brød, som vi kender det i dag.
Mere sandsynligt med grød
Deres undersøgelser af kornrester har vist, at de første bønder måske ikke bagte brød, som vi kender det i dag, men derimod kogte kornene til grød eller vælling.
Seniorforsker Niels H. Andersen fra Moesgaard Museum forklarer til DR, at det er hurtigere kalorier, når man bare knuser kornet og koger det til grød i stedet for at male det til mel og bage brød.
Han understreger, at det at male kornet til mel krævede meget tid og arbejde, mens det at koge kornene til grød var langt mere effektivt.
Stenalderfolket levede altså sandsynligvis ikke kun af korn, men også af bær, nødder, rødder og kød. Desuden tyder fundene på, at de formentlig drak vand og ikke øl til måltiderne, da der ikke er fundet spor af ølbrygning i Danmark før bronzealderen.