Brunt fedt er en særlig type fedt i kroppen, der adskiller sig fra det hvide fedt, som mange af os har på mave og lår.
Man har i årevis vidst, at brunt fedt findes i nyfødte, hvor det bidrager til varmeregulering, men for ca. 15 år siden opdagede forskere, at brunt fedt også findes i voksne mennesker.
Siden har forskere forsøgt at lære mere om det brune fedt, fordi det har en enestående evne til at forbrænde kalorier – også selvom man bliver siddende i sin sofa i stedet for at knokle løs i motionscentret.
Forbrændingen sker dog kun, når det brune fedt er aktivt, og det er det sjældent hos voksne mennesker, ofte fordi de ikke har ret meget af det.
Det store spørgsmål er så: Hvordan kan mængden af det brune fedt øges og aktiveres? Og kan aktivering føre til så kraftig forbrænding, at man kan tabe sig af det?
Ukendt mekanisme
Det forsøger mange forskere at svare på, og nu melder et dansk-tysk forskerhold, at de er kommet løsningen et skridt nærmere.
Holdet består af to forskningsgrupper under ledelse af hhv. professor Jan-Wilhelm Kornfeld, SDU, og Dagmar Wachten, universitetet og universitetshospitalet i Bonn, Tyskland. Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolics.
De to forskerhold har opdaget, at brunt fedt har en hidtil ukendt, indbygget mekanisme, der slukker for dets aktivitet kort tid efter aktivering, så det brune fedt altså ikke når at arbejde særligt længe ad gangen.
Mere specifikt har forskerne identificeret et protein, der er ansvarlig for denne afbrydelsesproces. Dette protein hedder AC3-AT.
Store perspektiver
Iflg. studiets førsteforfatter, Hande Topel, senior postdoc i Kornfelds forskningsgruppe på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, SDU, er der store perspektiver i opdagelsen.
"Hvis vi kan finde en måde at blokere for AC3-AT på, kan vi måske skabe en strategi for at aktivere brunt fedt på en sikker måde, så vi kan tackle fedme og relaterede sundhedsproblemer," siger hun.
Forskerholdet fandt sluk-proteinet AC3-AT ved hjælp af avanceret teknologi, der kan identificere ukendte proteiner. De undersøgte også mus, der fik fjernet AC3-AT fra deres genom.
"De mus, der ikke havde AC3-AT, var beskyttet mod at blive overvægtige. Deres krop var simpelthen bedre til at forbrænde kalorier, og deres stofskifte blev øget, fordi deres brune fedt blev aktiveret," siger Hande Topel.
Medforfatter på studiet, Ronja Kardinal, der er ph.d.-studerende hos professor Dagmar Wachten, siger:
"AC3-AT findes ikke kun i mus, men også i mennesker. Dette kan altså føre til direkte anvendelighed i behandlingen af mennesker."
Grafik: Syddansk Universitet