Ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) er en meget udbredt men ofte overset sygdom i hele verden. På verdensplan vurderes det, at op mod 20 procent har eller er i risiko for at udvikle fedtlever.
Alene i Europa svarer det til lige under 90 millioner mennesker.
Nyere forskning fra blandt andet et svensk forskerteam i Stockholm har vist, at sygdommen og andre markante livsstilsygdomme effektivt kan forebygges eller behandles gennem et dagligt indtag af aminosyren serin i kombination med andre simple kosttilskudsprodukter, og der er ny medicin på vej baseret på en række kliniske studier og afprøvning af ny medicin.
Dansk/kinesisk revolution
Den danske biotekvirksomhed Cysbio kan nu berette, at virksomheden som de første i verden - i samarbejde med en kinesisk produktionspartner, Zhejiang NHU - har udviklet en både enklere, mere omkostningseffektiv og mere bæredygtig fermenteringsteknologi, der kan anvendes til produktion af serin.
De har ligeledes vist i et større studie, at alene serin indtaget som et simpelt kosttilskud over tre måneder kan forbedre tilstanden hos mennesker med konstateret NAFLD.
"Serin produceres i dag for det meste ved kemisk syntese, men vi har nu udviklet en fremstillingsmetode via fermentering ved hjælp af mikrober med ændret metabolisme. Det betyder helt konkret, at produktet nu bliver tilgængeligt til en lavere pris, og at det er produceret via biologiske og bæredygtige metoder," fortæller Henrik Meyer, der er CEO i Cysbio og fortsætter:
Ingen kur
Der er i dag ikke nogen kur mod fedtlever. Der findes, ifølge Henrik Meyer, heller ikke en god og billig forebyggende medicin til at modvirke sygdommen.
"Potentiale for serin som kosttilskud til at forbedre sundheden er således meget stort, og derfor vil vores nye og miljørigtige produktionsmetoder sammenholdt med et lavere prisniveau tiltale mange patienter, som enten er disponeret for NAFLD, eller som lider af livstilssygdomme som overvægt, eller diabetes, hvor fedtlever ofte er en del af sygdomskomplekset."
Aminosyren Serin anvendes allerede bredt i meget forskellige produkter, for eksempel som ingrediens i lægemidler, der behandler forskellige neurologiske sygdomme som Parkinson, og produktet indgår desuden i kosmetik, som kosttilskud i sportsdrikke, og som smagsstof i hundefoder.
Ifølge Henrik Meyer planlægger Cybio at begynde salget i Europa allerede i år.