Hvis du er en af dem, der nyder scrambled eggs til morgenmad eller en klassisk æggemad, men er i tvivl om, hvor mange æg der er sunde at spise, kommer der nu afklarende svar fra et amerikansk forskerteam.
De har gennemført et forsøg for at afdække, om æg faktisk er sunde eller ej. Dette skridt er taget på baggrund af tidligere anbefalinger, der har rådet folk med hjertekarsygdomme og diabetes til at begrænse indtaget grundet æggeblommens høje kolesterolindhold.
Det skriver BT via videnskab.dk.
Sådan lavede de forsøget
Et amerikansk forskningsprojekt undersøgte med 26 raske personer, hvordan det påvirker kroppen at spise æg. Der har været meget debat om, hvor mange æg der er sunde at spise, da man tidligere har ment at for mange æg kunne være usunde
I det amerikanske forsøg blev deltagerne delt op i to grupper, der spiste efter følgende plan:
Uge 1-4: Alle deltagere undgik æg
Uge 5-8: Gruppe et spiste tre æggehvider om dagen. Mens gruppe to spiste tre hele æg om dagen
Uge 9-12: Alle deltagere undgik at spise æg
Uge 13-16: Gruppe et spiste tre hele æg om dagen, mens gruppe to spiste æggehvider
Videnskab.dk har efterfølgende præsenteret det amerikanske studie for Jacob Juel Christensen, forsker ved Universitetet i Oslo, samt Norges repræsentant ernæringsanbefalinger, som bekræfter resultatet i forsøget.
Det fandt forskerne ud af
Resultaterne viste, at folk, der spiste hele æg, havde højere niveauer af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i deres blod.
Forskerne fandt også ud af, at antallet af røde blodceller steg, og at kroppen faktisk producerede mere kolin, når man spiste æg.
Kolin er et vigtigt næringsstof for kroppen, fordi det hjælper med at bygge cellemembraner og er vigtigt for stofskiftet og nervesystemet
Catherine Andersen skriver i en pressemeddelelse fra University of Connecticut:
“Det er lidt det bedste scenario. Vi vil gerne have rigelige mængder af det vigtige næringsstof, men ikke øge stoffet, der potentielt kan fremme hjerte-kar-sygdomme.”
Æg har længe haft et dårligt ry, men nu er der altså godt nyt til alle æg-elskere. For forskerne fandt ikke nogen negative effekter af at spise op til tre æg om dagen. De så ikke nogen stigning i dårligt kolesterol eller tegn på inflammation. Videnskab.dk har talt med Jacob Juel Christensen fra Universitetet i Oslo, som endeligt bekræfter:
“Blandt personer, der spiser op til et æg om dagen, finder vi ingen klar sammenhæng med udvikling af hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller kræft.”