Ananasplanten har de senere år fået stor opmærksomhed og ses i flere danske hjem.
Det siges nemlig, at den kan gøre en ende på højlydt snorken. Men er der noget om snakken?
Lad os se på, hvad forskningen siger.
NASA-studiet
Planten, også kaldet ananas comosus variegatus også kaldet "anti snorke planten", er en ikke-spiselig variant af ananas-planten. Den stammer oprindeligt fra Sydamerikas regnskove, hvor den er blevet brugt som lægeplante.
Det karakteristiske ved denne plante er, at den hovedsageligt danner ilt om natten. Plantens blade danner enzymet bromelain, der anvendes som betændelseshæmmende naturmiddel ved inflammation i næse og bihuler.
Netop evnen til at danne ilt om natten har også vækket nysgerrigheden hos forskere fra NASA, da det jo alt andet lige vil være ret praktisk med en plante, der kan danne ilt, når man er på tur i rummet.
I et studie fra 1989 kaldet “Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution and Abatement” bekræfter forskerne, at planten forbedrer luftkvaliteten ved at fjerne foruenede partikler fra luften.
Et andet studie fra American Chemical Society kaldet “Selecting the right house plant could improve indoor air”, der udkom i august 2016, nåede frem til de samme resultater som NASA-studiet.
Men i forhold til et med snorken er der et ret stort "men" i forhold til studierne: De tog nemlig ikke stilling til plantens mulige effekt på snorken.
En håbefuld hypotese
Tanken bag påstanden om, at planten kan mindske snorken, bunder i, at renere luft menes at mindske snorken.
På den måde giver det jo fint mening at påstå, at planten er en "anti snorke plante", når nu den renser luften - men det er altså ikke noget, der faktisk findes bevis for i videnskaben.
Så selvom der er beviser for, at bromelain har en beroligende virkning og kan støtte kroppens naturlige evne til at håndtere smerter og inflammation, findes der ingen specifikke eksempler på, at ananasplanten kan stoppe snorken, og der er heller ingen videnskabelige undersøgelser, der har kigget på dette fænomen.
Derfor er det kun en hypotese, at en anti-snorke plante produktion af ilt om natten, kombineret med bromelains egenskaber, potentielt kunne mindske snorken hos mennesker.