Hvis der er noget, vi danskere elsker, så er det en god kop kaffe.
Mange starter dagen med det, andre har altid en kop ved hånden, når de er på arbejde, og for nogle er det en behagelig måde at slutte dagen på.
Men koffeinen, de opkvikkende middel i kaffe, virker hurtigt, og mange mennesker bemærker virkningerne inden for få minutter. De varer, indtil kroppen fuldstændigt metaboliserer stoffet. Denne varighed afhænger af flere faktorer.
Hver person vil mærke virkningerne forskelligt, og nogle kan vare længere end andre. Personer, der er gravide eller har svært ved at sove, bør være forsigtige med at time deres koffeinindtag og vil måske helt undgå det.
Hvordan påvirker koffein søvnen?
De overordnede virkninger af koffein kan vare hele dagen. Midlet kan blive hængende i kroppen og kan have subtile konsekvenser, selv efter at de mærkbare virkninger er forsvundet.
Koffein kan føre til søvn af ringere kvalitet og endda forstyrre søvnmønstre, afhængigt af en persons følsomhed og hvor meget de har indtaget.
De fleste voksne kan trygt indtage 200-300 mg om dagen, og overskridelse af denne mængde kan føre til søvnproblemer.
Hvor lang tid tager det at omsætte koffein?
Koffein har en halveringstid på omkring 5 timer.
En person, der indtager 40 milligram (mg) koffein, vil have 20 mg tilbage i deres system efter 5 timer.
Niveauet af koffein topper i blodet inden for omkring 15-45 minutter efter indtagelse. Det metaboliseres derefter hurtigt af leveren.
Men da en typisk kop kaffe uden problemer kan indeholde mellem 100 og 150 mg koffein, har vi altså stadigvæk 75 mg i kroppen fem timer efter, vi har drukket vores sidste kop kaffe. Ti timer efter, vil vi stadig have knap 40 mg i kroppen.
Og det er så her, vi kommer til det med, hvornår vi skal stoppe med at drikke kaffe. Der er selvfølgelig forskel fra person til person, men 40 mg koffein er nok til, at mange stadig vil kunne mærke en opkvikkende effekt, og det kan altså sætte en grundig stopper for planerne om at rejse til drømmeland.
For nogle personer, der er særligt følsomme overfor koffein, kan effekten fra en kop kaffe faktisk stadig mærkes dagen efter, man har drukket kaffe sidst.
Så hvis du oplever, at du ligger og blinker og ikke kan falde til ro, når du har lagt dig i sengen, så tag lige at overveje, hvornår du sidst har drukket en kop kaffe.
Kilde: Medical News Today