Foto: Jules Verne Times Two / Creative Commons
Foto: Jules Verne Times Two / Creative Commons

Nu ved vi præcis, hvad der sker, når mennesket fælder skovene

Forskning og videnskab

15/05/2023 21:16

J. Bøgen

Netop skovrydning regnes for en af de største trusler mod klodens økosystemer.

For omkring 12.000 år siden opdagede vi mennesker for første gang landbruget. Ved bredden af floderne Eufrat og Tigris i det nuværende Irak og Syrien begyndte små grupper af mennesker - uafhængigt af hinanden - at dyrke ærter, linser og byg. De fældede træerne, så der blev plads til marker og dyr - og begyndte således at forme naturen efter menneskets behov.

Vores forfædre vidste allerede dengang, at når skoven blev fældet og markerne voksede op, forsvandt nogle af de dyr og planter, der før havde trivedes der. I dag ved vi, at moderne, intensivt landbrug er en af de største trusler mod biodiversiteten på planeten.

Men faktisk ved vi meget lidt om, hvad der helt konkret sker med planter, insekter og dyr i økosystemet, når skoven bliver fældet og jorden pløjet og beplantet.

Det satte Gabor Lovei fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og en række portugisiske kolleger sig derfor for at undersøge. På øen Terceira på Azorerne findes der stadig en del af den oprindelige skov. Øen var derfor et godt sted at undersøge, hvordan landbrug påvirker oprindelig natur.

Da Gabor Lovei så sine resultater, blev han dog en smule overrasket.

"Ændringerne i økosystemet var mindre, end jeg havde troet. Der levede godt nok færre store og små dyr på markerne, men på en række andre parametre var der skruet op for aktiviteten i økosystemet," siger han.

Kan resultaterne overføres til Danmark?

Naturen på Azorerne og i Danmark er meget forskellig. Danmark er koldere, jordbunden er anderledes og vi har stort set ingen oprindelig natur tilbage.

Alligevel kan resultaterne fra Azorerne godt overføres til danske forhold, vurderer Gabor Lovei.

"Der er ikke lavet lige så omfattende forsøg på det europæiske fastland, men nogle af parametrene er blevet undersøgt i andre europæiske lande. Her var mønstret nogenlunde det samme. Vi kan derfor godt antage, at dansk natur reagerer nogenlunde på samme måde på skovfældning og opdyrkning", siger han.

Landbrug er dog ikke det eneste, der truer biodiversiteten. Også byer og haver indskrænker, hvor dyrene kan leve. Derfor er det vigtigt også at gøre noget hjemme i baghaven, slutter han.

"Ved at så blomster og træer, der naturligt hører hjemme i Danmark - og ikke eksotiske planter - kan man gøre en stor forskel. Plant nogle danske træer og danske blomster - og stop med at slå græsplænen. Det vil gøre en kæmpe forskel for mange arter".

Du kan læse mere om Gabor Loveis forskning her.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.