Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny rapport undersøger effekt: Skal vi til at vaccinere børn mod rotavirus?

Forskning og videnskab

01/11/2024 08:54

J. Bøgen

En ny sundhedsøkonomisk rapport fra Copenhagen Economics, udarbejdet for GSK, undersøger fordele og ulemper ved at indføre vaccination mod rotavirus i det danske børnevaccinationsprogram.

Vacciner spiller en afgørende rolle i forebyggelsen af smitsomme sygdomme, og selvom vi i Danmark har et effektivt børnevaccinationsprogram med stor tilslutning, er vi langt mindre progressive end vores nordiske naboer og har færre vacciner i vaccinationsprogrammet.

Det viser blandt andet en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Et eksempel, hvor Danmark halter efter, er vaccination mod rotavirus. En vaccine som har været implementeret i Norge i over 10 år, og som også er en del af vaccinationsprogrammet i Sverige og Finland.

Hos vores nordiske naboer er der efter tilføjelsen af vaccinen til de lokale børnevaccinationer fortsat stor tilslutning til programmerne. At tilslutningen skulle falde, har netop været én af bekymringerne i forhold til at indføre vaccinen i Danmark.

Rapport peger på gevinst for både børn, forældre og samfund

En ny sundhedsøkonomisk rapport fra Copenhagen Economics, udarbejdet for GSK, understreger ikke kun de positive erfaringer fra Norge, Sverige og Finland som årsag til at genoverveje, om vaccination mod rotavirus bør være en del af det danske program.

Rapporten peger også på en samfundsøkonomisk nettogevinst på mindst 32 millioner kr. årligt bl.a. som følge af færre indlæggelser og lavere fravær fra arbejdspladsen for forældrene.

Derudover er det vigtigt at påpege, at vaccinen mod rotavirus er en af de mest gennemprøvede vacciner med omfattende data, der viser både høj sikkerhed og god beskyttelse mod virus. Derfor anbefaler WHO, at vaccinen inkluderes i alle nationale vaccinationsprogrammer.

Hvad holder os tilbage?

Hvis man skal forstå, hvorfor vaccinen mod rotavirus ikke er en del af det danske børnevaccinationsprogram i dag, skal man tilbage til 2012, hvor det blev besluttet, at vaccinen ikke skulle inkluderes.

Årsager til at vaccinen mod rotavirus endnu ikke tilbydes danske børn, skyldes blandt andet sundhedsmyndighedernes kriterier om, at indførelse af nye vacciner i vaccinationsprogrammet skal beskytte sygdomme af en vis alvorlighed. Ud fra det kriterie kan det diskuteres, om rotavirus er alvorlig nok til at retfærdiggøre vaccination.

Ud fra et sundhedsøkonomisk perspektiv står det med den nye rapport dog klart, at vaccination vil være en gevinst for både folkesundheden og sundhedsvæsenet.

Læs hele rapporten her.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.