Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny undersøgelse: Halvdelen af verdens befolkning mangler dette i deres kost

Forskning og videnskab

29/09/2024 17:37

Peter Roepstorff

Det gældes også for enkelte grupper i Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff, sygeplejerske og klinisk diætist med mere end 30 års erfaring.

Mere end halvdelen af den globale befolkning indtager utilstrækkelige niveauer af flere mikronæringsstoffer, der er afgørende for sundheden, herunder calcium, jern og vitamin C og E, ifølge en ny undersøgelse, der er offentliggjort den 29. august 2024 i LANCET GLOBAL HEALTH.  

Det er den første undersøgelse, der giver globale estimater af utilstrækkeligt forbrug af 15 mikronæringsstoffer, der er kritiske for sundheden ifølge forskere ved Harvard TH Chan School of Public Health og Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN). 

Mangel på mikronæringsstoffer er en af de mest almindelige former for underernæring globalt, og hver mangel har sine egne sundhedsmæssige konsekvenser, fra negative graviditetsresultater til blindhed og øget modtagelighed for infektionssygdomme.

Sammenligning af 185 lande

Forskerne brugte data fra Global Dietary Database, Verdensbanken og kosttilbagekaldelsesundersøgelser i 31 lande til at sammenligne ernæringsmæssige behov med ernæringsindtag blandt befolkningerne i 185 lande. 

Vurderingen undersøgte femten vitaminer og mineraler: calcium, jod, jern, riboflavin, folat, zink, magnesium, selen, thiamin, niacin og vitamin A, B6, B12, C og E. 

Undersøgelsen fandt betydelige indtags mangler for næsten alle de evaluerede mikronæringsstoffer, undtagen berigelse som en potentiel kilde til yderligere næringsstoffer. 

Utilstrækkeligt indtag var især udbredt for jod (68 % af den globale befolkning), E-vitamin (67 %), calcium (66 %) og jern (65 %). Mere end halvdelen af mennesker indtog utilstrækkelige niveauer af riboflavin, folat og vitamin C og B6. Indtaget af niacin var tættest på tilstrækkeligt, hvor 22 % af den globale befolkning indtog utilstrækkelige niveauer, efterfulgt af thiamin (30 %) og selen (37 %). 

Estimeret utilstrækkeligt indtag var højere for kvinder end mænd for jod, vitamin B12, jern og selen inden for samme land og aldersgrupper. 

Omvendt indtog flere mænd utilstrækkelige niveauer af calcium, niacin, thiamin, zink, magnesium og vitamin A, C og B6 sammenlignet med kvinder. 

Mens mønstre af mikronæringsstofutilstrækkelighed viste sig tydeligere på baggrund af køn, observerede forskerne også, at mænd og kvinder i alderen 10-30 år var mest tilbøjelige til lave niveauer af calciumindtag, især i Syd- og Østasien og Afrika syd for Sahara. 

Calciumindtaget var også lavt i Nordamerika, Europa og Centralasien. 

Alarmerende global udvikling 

De fleste mennesker, på tværs af alle regioner og lande med alle indkomster - indtager ikke nok af flere essentielle mikronæringsstoffer.  

"Den folkesundhedsmæssige udfordring, vi står over for, er enorm, men praktikere og beslutningstagere har mulighed for at identificere de mest effektive kostinterventioner og målrette dem mod de befolkninger, der har mest brug for det," tilføjede seniorforfatter Christopher Golden, lektor i ernæring og planetarisk sundhed ved Harvard Chan School. 

Får danskerne nok vitaminer og mineraler? 

Den seneste danske undersøgelse af danskernes kostvaner viser, at danskere generelt har et tilfredsstillende indtag af langt de fleste vitaminer og mineraler gennem kosten, med få undtagelser. Det konkluderes, at gennemsnitskosten indeholder rigeligt niveau med vitamin A, E, C, og B, samt mineralerne calcium, fosfor, magnesium, kalium, jod og zink. 

Indtag af vitamin D er generelt for lavt hos både mænd og kvinder. 

Indtag af selen er acceptabelt for mænd, men ligger lige under anbefalet indtag for kvinder i alle aldre. 

Indtag af jern og folat er ofte utilstrækkeligt for menstruerende kvinder. 

Links til undersøgelser: 

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(24)00276-6/fuld tekst 

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240829184331.htm 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/faar-jeg-nok-vitaminer-og-mineraler/ 

Mest Læste

Annonce

27/01/2025

Hjælper dine indkæbsvaner med at forebygge udvikling af kræft?