Mellem 350 og 400 kvinder herhjemme får hvert år konstateret livmoderhalskræft.
Men der er forskel på, hvilke kvinder i det danske samfund, der bliver ramt af sygdommen.
Et nyt dansk studie fra Kræftens Bekæmpelse Center for Kræftforskning viser nemlig, at overvægtige kvinder har en øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med normalvægtige kvinder.
Kan skyldes fordomme og skam
Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan det skyldes, at kvinder med høj BMI enten ikke bliver screenet, eller at det kan være sværere at tage prøverne korrekt.
For nogle overvægtige kvinder kan tanken om en gynækologisk undersøgelse desuden være forbundet med skam og ubehag, hvilket kan afholde dem fra at bestille tid til screening.
Det fortæller læge Aivara Urbute, der står bag undersøgelsen.
"En anden forklaring kan være ubevidste fordomme hos sundhedspersonalet. Det kan komme til udtryk ved uopfordrede råd om kropsvægt eller ved at kæde kropsvægten sammen med forskellige helbredsproblemer. Det kan virke som en barriere, når det kommer til at deltage i screening for livmoderhalskræft."
Uegnet medicinsk udstyr
En anden forklaring kan være de fysiske rammer hos lægen eller gynækologen, der måske ikke altid er optimale.
"Det kan helt lavpraktisk dreje sig om, at det medicinske udstyr simpelthen er uegnet til større kroppe. Det kan både være det gynækologiske leje og de instrumenter, der bruges ved en gynækologisk undersøgelse. Det kan gøre undersøgelserne smertefulde eller ubehagelige, og det kan gøre at undersøgelsens kvalitet bliver dårligere," forklarer Aivara Urbute.
Forskerne håber, at undersøgelsen kan sætte fokus på screening mod livmoderhalskræft og forebyggelsesstrategien for kvinder, der er overvægtige.
Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Gynecologic Oncology.