Eksperter advarer om, at plantebaserede oste indeholder mere salt end deres mælkebaserede modstykker, samt høje mængder af mættet fedt.
Aktionsgruppen Action on Salt har analyseret næringsindholdet i mere end 600 fastpressede oste og fundet, at plantebaserede varianter havde det højeste gennemsnitlige saltindhold med 1,91 g pr. 100 g.
Dette sammenlignes med 1,77 g for cheddar, 1,67 g for dobbelt Gloucester og 1,10 g for Wensleydale.
Veganske oste laves typisk af soja, nødder som cashewnødder og macadamianødder, og vegetabilske olier såsom kokosolie.
Så slemt er fastpresset
Forskningsgruppen fra Queen Mary University of London advarer om, at fastpressede oste er en af de største bidragsydere til salt i britisk kost.
For eksempel kan en lille portion på 30g cheddar indeholde mere salt end en pakke chips.
For stort indtag kan øge blodtrykket, hvilket øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
Ernæringsekspert Sonia Pombo, kampagneleder hos Action on Salt, siger: "Som nation (Storbritannien, red.) spiser vi alle alt for meget salt. Meget af det er allerede tilsat af fødevareindustrien i hverdagsfavoritter som ost og risikerer at øge vores blodtryk og påvirke vores sundhed. Mængden af salt i nogle af disse produkter er simpelthen unødvendig og underminerer helt indsatsen hos nogle af de mere ansvarlige virksomheder.”
Det siger eksperterne
Frivillige saltreduktionsmål har været fastsat siden 2004 i et forsøg på at reducere folks daglige indtag til 6g eller derunder.
Den seneste målsætning for cheddar og andre fastpressede oste sagde, at deres saltindhold skulle reduceres til et gennemsnit på 1,66 g og et maksimum på 1,90 g pr. 100 g inden 2024.
Analysen fandt, at oste generelt indeholdt et gennemsnit på 1,72 g salt pr. 100 g.
Action on Salt opfordrer ministre til at "blive strengere" over for osteindustrien ved at indføre strengere, obligatoriske saltreduktionsmål.
Gruppens formand, professor Graham MacGregor, en ekspert i kardiovaskulær medicin, siger: "At reducere salt er det mest omkostningseffektive tiltag for at sænke blodtrykket og reducere antallet af mennesker, der lider af slagtilfælde og hjertesygdomme og livsændrende handicap forbundet med dette - alt sammen er fuldstændig undgåeligt."
Modsiges af interesseorganisation
Dr. Judith Bryans, administrerende direktør for Dairy UK, siger, at analysen "er misvisende og viser en mangel på forståelse for, hvordan ost fremstilles og hvorfor salt tilsættes i første omgang".
Hun tilføjer, at osteproducenter har gjort betydelige bestræbelser på at reducere saltindholdet i deres produkter gennem årene og vil fortsætte med at gøre det, hvor det er teknisk muligt og ikke udgør en risiko for fødevarekvalitet og sikkerhed.
En talsperson for Department of Health and Social Care siger, at saltreduktionsprogrammet har reduceret mængden af salt i nogle fødevarer med omkring 20 procent.
De tilføjer: "Vi fremmer også sundere valg for familier, herunder ved at begrænse antallet af mindre sunde fødevarer i butikker og online, samt oplyser kalorieindhold.
Kilde: Express