Forhandlingerne om en beredskabsaftale blev for alvor indledt tirsdag.
”Det er godt, at der nu kommer gang i drøftelserne om danskernes sikkerhed. Vi skal op på et beredskabsniveau i Danmark, hvor vi er klar til at stå imod det øgede trusselsbillede, en stigende mængde cyberangreb, klimaforandringer og ny grøn teknologi. Og hvor vi vigtigst af alt kan skabe tryghed dér, hvor danskerne lever og bor,” siger Johannes Lundsfryd Jensen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen har tirsdag spillet ud med forslag til primært at styrke Beredskabsstyrelsen med mere materiel, mere mandskab og flere øvelser på tværs.
”Hvis regeringen ikke for alvor vil styrke de kommunale beredskaber i denne omgang, må vi lægge til grund, at det betyder, at der så senere vil komme et markant løft af det kommunale beredskab. For det er nemlig dem, der i 98 pct. af tilfældene står alene på stedet, når oversvømmelserne rammer, hackerne truer med at lamme vores elnet, eller en elbus bryder i brand. De kommunale beredskaber redder liv og værdier for milliarder, når krisen rammer. At nøjes med at styrke Beredskabsstyrelsen svarer lidt til at forsøge at slukke en ildebrand med en vandpistol,” siger Johannes Lundsfryd Jensen og fortsætter:
”Vi går meget gerne i dialog med ministeren om, hvor der bør sættes ind. De kommunale beredskaber har brug for mere materiel, mere uddannelse og flere øvelser, hvis vi skal kunne skabe tryghed for danskerne. Og så har vi brug for hurtigst muligt at få lavet en sårbarhedsvurdering, så vi ved, hvordan vi klogt og målrettet investerer i fremtidens beredskab, så ressourcerne bliver brugt mest effektivt.”
Kommunerne skal være en del af cyberforsvaret
Johannes Lundsfryd ser det som positivt, at ministeren i sit oplæg har fokus på, at Danmark skal være bedre rustet til cyberangreb. Også her er det dog afgørende, at kommunerne tænkes med.
”Vi er et af verdens mest digitaliserede samfund. Men det gør os også til et af de mest digitalt sårbare samfund. Så sent som i går blev flere offentlige myndigheder, herunder en lang række kommuner, ramt af ondsindede hackerangreb. Derfor er vi nødt til at opruste på det spor, der handler om cybersikkerhed. Det handler især om at gøre kommunerne til en del af det danske cyberforsvar, så kommunerne ikke bliver bagindgangen til hele det offentlige system for hackere," siger Johannes Lundsfryd Jensen.