I den nye Nordic Digital Security Report 2024 løfter Telenor sløret for et komplekst og stadig mere foruroligende trusselsbillede, som præger de nordiske lande. Rapporten indeholder en analyse af de mest markante digitale risici, som både private virksomheder, offentlige institutioner og enkeltpersoner står over for.
"Sikkerhedssituationen i Europa er markant mere kritisk og uforudsigelig end for blot et år siden. Metoderne udvikler sig eksplosivt, hvilket kræver et konstant højt beredskab. Konflikten i Ukraine har vist, at hybrid krigsførelse er en virkelighed, vi skal vænne os til, og at sabotage er en reel trussel. Hos Telenor Danmark alene blokerer vi dagligt 10.000 forsøg på angreb mod vores netværk, men truslernes karakter ændrer sig hele tiden,” siger Lars Thomsen, administrerende direktør i Telenor Danmark, og fortsætter:
”Sikkerhed handler ikke kun om os i Telenor Nordics og vores kunder, men er også altafgørende for, at hele regionen kan kommunikere i alle situationer. I konflikttider som nu er det ekstra vigtigt, at vi prioriterer at beskytte alle flanker for at kunne levere kritisk infrastruktur.”
En samlet nordisk region inden for NATO giver et historisk stærkt sikkerhedspolitisk fundament for at gøre en forskel. Rapportens bidragsydere, som repræsenterer en bred vifte af industrier på tværs af Norden, peger på de nødvendige elementer: Hvis vi skal styrke den digitale sikkerhed og sikre hurtig reaktion på trusler i fremtiden, så kræver det massive investeringer i den digitale infrastruktur, fælles sikkerhedsregler og bedre samarbejde og informationsdeling på tværs af landegrænser.
Konsolidering og øget samarbejde øverst på listen
Baseret på rapportens konklusioner står det endnu engang klart, at konsolidering er en af de vigtigste nøgler til at løse fremtidens udfordringer med investeringer på cyberområdet. National konsolidering af mobilnetværkene vil give aktørerne større incitamenter til at investere i og forbedre deres sikkerhed.
"Beredskab har aldrig været vigtigere. Robuste systemer og redundans i kritisk infrastruktur er nødvendigt for at beskytte os mod de stigende trusler. Ved at have færre men stærkere netværk og derigennem forene kræfterne, vil vi kunne øge investeringerne og udnytte dem bedre, styrke vores fælles modstandsdygtighed ved at få adgang til den nødvendige ekspertise og skabe en mere ensartet tilgang til cybersikkerhed og teknologisk udvikling,” siger Lars Thomsen.