I løbet af vintermånederne kan det virke uundgåeligt, at du vil blive ramt af en eller anden form for sygdom.
Uanset om det er en almindelig forkølelse, influenza eller COVID-19, er vi alle langt mere sårbare over for infektion på denne tid af året.
Selvom det ikke er muligt at forhindre alle årstidens sygdomme, er der måder at mindske risikoen for at blive smittet på.
Vores vitaminindtag er en sådan måde, og især har C-vitamin en hel række sundhedsmæssige fordele.
Derfor er de vigtige
Det inkluderer hjælp til immunsystemet, psykologisk funktion, reduktion af træthed, beskyttelse af celler mod oxidativt stress og opretholdelse af sund hud, blodkar, knogler og brusk.
Samantha Greener, sundhedsekspert hos Simply Supplements, forklarede: "Med det køligere vejr og kortere dage her, vil det helt sikkert forbedre den generelle sundhed at sikre, at du har en afbalanceret kost og hjælpe dig med at få alle disse immunstyrkende vitaminer og mineraler."
Og hun fortsatte: "Appelsiner er altid forbundet med C-vitamin, men at tilføje sæsonbetonede grøntsager som fx rosenkål vil også øge dit indtag. Og hvis du har svært ved at spise nok frugt og grøntsager, er det værd at se på C-vitamintilskud som alternativ."
Derefter delte hun sine ti bedste frugter og grøntsager, der er rige på C-vitamin, som du kan tilføje til din kost.
Appelsiner
Appelsiner er pakket med C-vitamin: 'Prøv at tilføje denne lækre frugt til din morgenmadscereal eller lav en saftig frugtsalat.
Ud over C-vitamin er appelsiner også rige på folat, calcium og magnesium.'
Tomater
"Tilføj tomater til salater, pasta og supper for at øge dit C-vitamin," sagde hun.
"De er også rige på folat og kalium."
Broccoli
Ifølge Samantha er den bedste måde at få C-vitamin fra broccoli på at spise den rå eller dampet, i stedet for at koge eller stege den.
"Det er den perfekte grøntsag, der også kan bruges i wokretter, supper og salater."
Peberfrugter
Teknisk set en frugt, er peberfrugter også gode for vitamin E og K samt fibre.
Jordbær
"Bær er en dejlig og velsmagende lækkerbisken for at øge dit C-vitaminindtag," sagde Samantha.
"Tilføj dem til morgenmaden eller spis dem, når de er rengjorte, direkte fra skålen."
Grønkål
Grønkål bliver ofte beskrevet som en superfood.
"Den er fyldt med både vitamin C og E, der begge understøtter et sundt immunsystem."
Rosenkål
Hun kommenterede: "Denne elsker eller hader grøntsag er en god kilde til både vitamin C og K.
"Prøv at stege dem for noget anderledes, tilføj dem til en wokret eller prøv dem rå i en salat."
Kartofler
Måske mere overraskende er kartofler en god kilde til C-vitamin, B6, kalium og fibre, sagde Samantha.
Solbær
Hun sagde: "Disse små, usete bær er fulde af C-vitamin. Tilføj dem til morgenmadscereal, i en frugtsalat eller i yoghurt til en velsmagende snack."
Kiwifrugt
Udover at være rig på C-vitamin er kiwifrugt også en god kilde til vitamin K og fibre, og hun rundede af med at sige: "En fantastisk tilføjelse til græsk eller naturel yoghurt eller tilsæt til en smoothie."
Kilde: Express