Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Arkitekter med opråb: Foreslår stop for nybyggerier i Danmark

Generelle nyheder

11/02/2025 07:55

J. Bøgen

I stedet mener de, der skal fokuseres på restauration, transformering og renovering.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Arkitekterne Søren Nielsen og Nicolai Bo Andersen foreslår at stoppe nybyggeri af boliger i Danmark og i stedet fokusere på at restaurere, transformere og renovere eksisterende bygninger.

Det skriver TV 2.

Ifølge Nicolai Bo Andersen handler det om at reducere efterspørgslen på nye ressourcer og bygninger:

"Vi bliver nødt til at reducere den efterspørgsel, der er for rum og ressourcer ved at restaurere, transformere og renovere det, vi allerede har, i stedet for at bygge nyt," forklarer han til mediet.

Han understreger, at dette ikke betyder et stop for arkitektur, men snarere en ændring i, hvordan vi bygger.

30 procent af Danmarks CO2-udledning

Bygherreforeningen, som er brancheforeningen for dem, der står for byggerier, er også begyndt at fokusere på transformation i stedet for nybyggeri som en del af deres bæredygtighedspolitik. Direktør Henrik L. Bang er dog forsigtig med at anbefale et fuldt byggestop, men han understreger, at branchen hurtigt må tilpasse sig, ellers risikerer vi at havne i et byggestop.

Tænketanken Concito har dokumenteret, at byggeriet står for 30 procent af Danmarks CO₂-udledning, hvilket skyldes både produktion af byggematerialer og nedrivning af gamle bygninger. Arkitekt Kirstine Virén fra Videnscenter Bolius forklarer, at de mest bæredygtige kvadratmeter er dem, der allerede er bygget, og at den CO₂-påvirkning, der følger med produktion og transport af nye materialer, er betydelig.

Derfor anbefales det, at myndighederne kræver en sammenligning af klimabelastningen ved nedrivning og nybyggeri før tilladelse gives.

Danskerne skal tænke anderledes

Der er også behov for et nyt mindset blandt danskerne. Ifølge en opgørelse fra Bolius ønsker mange danskere større boliger, og det gennemsnitlige nybyggede parcelhus i 2022 var 213 kvadratmeter stort.

Kristine Virén mener, at vi bør overveje, om det er nødvendigt at få det nye køkken eller om taget kan holde længere. Hvis forbrugerne efterspørger mere bæredygtige løsninger, kan vi som samfund bidrage til at ændre kursen.

Foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, hvor Emmilie Joy Hansen er forkvinde, mener, at byggebranchen bør integrere bæredygtighed på samme niveau som debatten om kost og transport. Branchen har et ansvar i at rådgive kunder om renovering, og professionelt er det ofte mere givende at arbejde med genbrugsmaterialer, som f.eks. bygningssnedkere gør, mener hun.

Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen påpeger dog, at der også er behov for at kigger bygningsreglementerne igenmmen, da kravene til renovering i dag er lige så strenge som for nybyggeri, hvilket kan gøre det økonomisk uoverskueligt at renovere.

Social- og boligminister Sophie Hæstrup Andersen (S) har sat gang i en undersøgelse af, hvordan kommunerne kan få bedre muligheder for at sige nej til nedrivning og i stedet fremme renovering.

Mest Læste

Annonce