Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Chefredaktør raser: "TV 2 bliver enden på rigsfællesskabet"

Generelle nyheder

12/02/2025 12:42

J. Bøgen

Faktisk sender han en bredside mod flere store danske medier.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Debatten om Grønlands fremtid i rigsfællesskabet raser, og den tager kun til i styrke.

Ikke mindst nu, hvor grønlænderne skal til valg d. 11. marts.

Lige siden, den amerikanske præsident, Donald Trump, igen luftede sit ønske om at købe/tage kontrol over Grønland, har sagen været dækket massivt i de danske medier - men store danske medier sidder lige nu med et ansvar, de måske ikke engang selv er klar over.

Chefredaktøren på det grønlandske medie Sermitsiaq, Masaana Egede, lægger nemlig ikke fingre imellem i et opslag på LinkedIn, hvor han deler sine tanker om TV 2, DR og andre danske mediers måde at dække debatten om Grønlands fremtid.

Faktisk går Masaana Egede så langt som at beskylde TV 2 for at blive enden for rigsfællesskabet.

Grønlændere læser også danske medier

Opslaget på LinkedIn kan du læse her i sin fulde længde:

“TV2 bliver enden på rigsfællesskabet” sagde et af de klogeste mennesker jeg kender til mig i dag.

Jeg vælger af gode grunde at holde ham anonym, men jeg vil gå så langt som at give ham ret.

For både TV2, DR og andre store danske medier, sidder lige nu med et særligt stort medieansvar, som de måske ikke er klar over.

Grønlandske borgere ser og læser nemlig TV2 og DR på samme måde som de læser grønlandske medier og vi deler deres historier på SOME med lynets hast.

Lige nu er det økonomien i dokumentaren om kryolitminen og Aki-Mathildas skifte til Naleraq der har fyldt sendefladerne og lidt før det, var det Kuno Fencker der med sine 66 stemmer som fik lov at tegne landets ønske om selvstændighed.

Historierne har deres berettigelse i samfundsdebatten, det stiller jeg heller ikke spørgsmålstegn ved, men de er skrevet og produceret ud fra en “Dansk krog” hvilket normalt heller ikke er noget problem, fordi vi som medier jo skal fortælle de historier der er relevante for vores publikum.

Men mængden af historier med en “Dansk krog” der skydes ind i de grønlandske SOME feeds er stor og det har betydning for den offentlige debat i Grønland.

For selvom jeg er sikker på at Aki-Mathilda naturligt får mange stemmer og at Kuno også på egen hånd har skaffet sig flere stemmer end sidst, så tror jeg den samlede skærmtid de har fået i danske medier vil give dem flere stemmer på valgdagen.

I virkeligheden er den grønlandske selvstændighedsdebat langt mere nuanceret og der er flere partier, politikere og synspunkter der fortjener skærmtid i danske medier.

Hvis vi fortsætter i samme rille, så kommer vi aldrig til at diskutere folkeskole, sundhedsvæsen, høje bankrenter, byer & bygder, erhvervsudvikling og sociale problemer.

Jeg er godt klar over, at når jeg stikker næsen frem sådan her, så risikerer man at få en på tuden og at vi hos Sermtsiaq også kan gøre ting bedre.

(Og for god ordens skyld, så betyder en “Dansk krog” ikke at det er vinklet til dansk fordel, men blot at det er historier med særlig relevans for danske læsere og seere).

Mest Læste

Annonce