Hvis du spotter en solstråle eller dagene byder på, hvad der ser ud til et par timers sol, så er det bare med at suge det til sig. For det er netop i disse øjeblikke, du skal slå til.
... Før det er for sent
Mange vil sandsynligvis savne det vejr, vi oplevede for nogle uger siden, som mange håbede var en forsmag på den perfekte danske sommer.
Desværre tyder intet på, at dette vejr vil vende tilbage foreløbigt.
"Klassisk" dansk sommervejr i vente
Tager man et kig på DMI's langtidsprognoser, er der nemlig ikke ligefrem høj sol, tørvejr og bragende høje temperaturer i sigte.
I næste uge kan vi såleds se frem til dagtemperaturer mellem 13 og 17 grader – midt på ugen en overgang 15 til 20 grader. Nattetemperaturen når ned mellem 8 og 15 grader, enkelte nætter måske lidt koldere.
Kombinér så de temperaturer med en solid blanding af sol, skyer og byger, og så ved vi, hvad vi kan forvente af uge 24, som starter mandag d. 10. juni.
Kigger vi en uge længere frem, altså uge 25, som starter mandag d. 17. juni, tager temperaturerne godt nok et lille nøk op, men det er ikke noget, der for alvor er værd at skrive hjem om.
Ugen vil generelt byde på ustadigt vejr, og samtidig holder temperaturen sig på det moderate med dagtemperaturer mellem 15 og 22 grader, mens vi om natten typisk når ned mellem 8 og 15 grader.
Nedbørsmæssigt vneter DMI, det vil ligge omkring normalen, svarende til ca. 7-23 mm.
Retter vi så blikket endnu længere frem mod uge 26, der starter mandag d. 24. juni, bliver det mere eller mindre en gentagelse af uge 25 - i hvert fald som prognoserne ser ud lige nu.
Altså ustadigt sommervejr med moderate temperaturer. Der er dog håb for, at mængden af nedbør vil blive mindre.
Dagtemperaturen ventes at nå op mellem 15 og 23 grader, mens vi om natten ligger mellem 8 og 15 grader.
Hvad med juli og august?
Prognoser er som bekendt ret usikre, særligt når vi kigger langt ud i fremtiden, men ikke desto mindre forsøger DMI alligevel at give et bud på, hvordan de sidste to sommermåneder af 2024 bliver.
Juli
Prognoserne er uenige og dermed usikre for juli måned. Der er dog enkelte prognoser, der peger på, at et lavtryksområde vil dominere over Nordvesteuropa, fra De Britiske Øer til Skandinavien.
Det vil i så fald medføre en dominerende vestlig luftstrømning med en velkendt blanding af sommeregn, skyer og sol til følge. Andre modeller har mere højtrykspræget vejr i sigte, hvilket understreger en stor usikkerhed på prognosen for juli.
Hvis juli bliver ustadig, som beskrevet, vil temperaturen overvejende holde sig til moderate eller halvkølige sommertemperaturer og kun i korte perioder, når vinden går i syd eller sydøst, vil varmen nå til os.
August
Svage signaler i prognoserne indikerer, at august fortsætter, hvor juli slap: med vejr fra det halvkølige og af og til våde sommervejr og en dominerende vestlig eller sydvestlig luftstrømning.
I løbet af måneden er der dog tegn på, at de atlantiske lavtryk efterhånden vil tage nordligere baner, op over Norskehavet og Nordskandinavien, hvilket vil øge sandsynligheden for perioder med tørt, varmt og mere solrigt vejr i Danmark.
Som i juli vil temperaturerne afhænge af vindretningen på dagen, men hvis en periode med mere tørt og solrigt vejr indtræder, vil det formentlig hæve middeltemperaturen for august.