Den grønne omstilling har for alvor vundet indpas på de danske veje, hvor salget af elbiler stiger markant år for år.
Trenden afspejler en voksende bevidsthed om miljøet og en stigende interesse for de elektriske alternativer.
Selvom det virker til at være en positiv udvikling, så er der også en bagside af medaljen.
Mange bilister og passagerer har generelt oplevet den ubehagelige følelse af svimmelhed, kvalme og hovedpine, mens de er på farten, men det viser sig nu, at elbiler kan gøre problemet endnu værre. Et stigende antal danskere rapporterer, at de oplever køresyge, når de kører i elbiler, og problemet er så udbredt, at det har fået flere hospitaler til at undersøge fænomenet nærmere.
Sådan skriver TV 2 Kosmopol.
Mads Klokker, der er leder af Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet, bekræfter tendensen og påpeger, at elbilers specifikke køreegenskaber kan udløse disse symptomer.
Han bemærker, at vi som mennesker endnu ikke har tilpasset os de unikke bevægelsesmønstre, der følger med elbilernes acceleration og bremsesystemer.
Mads Klokker forklarer, at årsagen til den øgede køresyge blandt andet skyldes elbilernes hurtige acceleration og den manglende lyd, som normalt er med til at give hjernen indikationer om bilens bevægelser.
Dette skaber en ubalance mellem de signaler, vores indre øre modtager, og det, vi ser, hvilket kan føre til ubehag og kvalme.
Ikke kun et problem hos privatpersoner
Politiet er en af de institutioner, der allerede har oplevet problemer med køresyge blandt deres betjente, når de kører i elbiler.
Jens Yndgaard, der er centerchef i Rigspolitiet, fortæller, at der har været en højere forekomst af køresyge i el-patruljebiler sammenlignet med traditionelle fossildrevne biler.
For at tackle denne udfordring har politiet indledt et samarbejde med Regionshospitalet Gødstrup for at træne betjente i at håndtere køresyge under udrykning i elbiler.